Societat 28/09/2016

Mig miler de centres seran d’Escola Nova 21

Acord amb la Diputació de Barcelona per augmentar les escoles innovadores

N.m.
2 min
L’escola Fructuós Gelabert, situada a l’Eixample, és un dels centres que forma part del programa Escola Nova 21.

BarcelonaSi hi ha alguna cosa de què es parla en el món de l’educació és de les escoles innovadores. I dins d’aquesta onada, el programa Escola Nova 21 hi té un protagonisme indiscutible. Després que a l’abril mostressin la seva declaració d’intencions, ahir van fer públiques quines són les escoles que podran fer la transformació amb la seva ajuda. Tot i que el programa estava previst per a 200, finalment els 456 centres educatius que ho han demanat podran sumar-se a aquest projecte d’innovació educativa gràcies a un acord amb la Diputació de Barcelona i el món local.

Consulta aquí tots els centres educatius que s'han adherit al projecte Escola Nova 21

“Hem rebut tants missatges d’escoles preguntant què passaria si en quedaven fora que vam donar voltes sobre com evitar-ho”, va apuntar ahir el director del programa Escola Nova 21, Eduard Vallory. La solució, explica, ha passat pels acords amb els municipis i la Diputació de Barcelona. L’acord amb la Diputació incorpora un nou model de xarxes d’innovació compartida distribuïdes pel territori. Són una cinquantena de xarxes locals, formades per 10 centres cadascuna, que compartiran els processos de transformació i les experiències. La presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, va assegurar ahir que faran una aportació d’entre 100.000 i 150.000 euros per acompanyar la fase de creació d’aquestes xarxes locals, cadascuna de les quals comptarà amb un tècnic municipal.

Al seu torn, la Diputació i Escola Nova 21 promouran aquestes xarxes locals, “oferint metodologies i suport tècnic a centres educatius i municipis”. Segons va apuntar ahir Vallory, la voluntat és sumar a aquesta aliança les altres tres diputacions. Dels centres que han demanat sumar-s’hi, un 78% són de comarques barcelonines, un 8% de gironines, un 8% de tarragonines i un 6% de lleidatanes.

Davant d’aquestes xifres, s’està treballant amb l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona per desenvolupar un model de xarxes que “respongui a l’especificitat de la ciutat”, ja que són més d’un centenar els centres barcelonins que en formaran part. “Ens ha sorprès molt la resposta que hem tingut. Hem donat dos mesos i mig i hem fet tallers en què els avisàvem que aquest procés seria molt llarg i complicat. Tot i així, l’èxit ha sigut brutal”, va apuntar.

lnici del programa: el desembre

Si s’observa la naturalesa d’aquests centres es veu que un 68% són públics, i un 32% concertats. A més, el 40% tenen educació secundària i hi ha un 15% de centres de màxima complexitat. Tot i que no se sap la xifra total d’escoles innovadores de Catalunya -és molt difícil comptabilitzar-ho-, per als seus promotors aquesta varietat d’Escola Nova 21 és una “mostra representativa del sistema català”. El calendari d’execució del programa es manté i a partir del desembre una mostra representativa de 30 centres començarà un “ mentoring [mestratge a partir de l’experiència] de tres anys”. La selecció dels centres es farà tenint en compte la distribució territorial, el perfil socioeconòmic i la titularitat.

stats