Societat 14/10/2014

El MIT vaticina un tràgic final a la missió Mars One

L'Institut Tecnològic de Massachusetts considera que el pla de Mars One de crear una colònia a Mart la pròxima dècada està condemnat al fracàs

Europa Press
2 min
Així seria la colònia del Mars One

MadridL'Institut Tecnològic de Massachusetts considera que el pla de Mars One de crear una colònia a Mart la pròxima dècada està condemnat al fracàs. En un estudi, estudiants de la prestigiosa universitat han trobat "molts defectes" en aquesta missió i asseguren que no es podrà dur a terme si la tecnologia actual no assoleix "millores dràstiques". El MIT alerta que els colons espacials podrien morir de fam.

Els autors del treball, publicat a 'Popular Science', són part d'un grup de recerca especialitzat en programes espacials a gran escala. Un dels principals problemes que presenta Mars One pels científics és que la iniciativa es basa en la possibilitat de conrear aliments en hivernacles. Aquestes plantes produirien massa oxigen en un ambient tancat, de manera que, segons el MIT, serien necessàries màquines que separessin aquest oxigen i que proporcionessin ventilació sense perdre el nitrogen vital per mantenir la pressió d'aire. Els científics apunten que la tecnologia necessària per mantenir l'oxigen sota control mai ha estat provada fora de la Terra i que podria no funcionar després de l'enlairament. "Hi ha un sistema de reciclatge d'orina a l'Estació Espacial Internacional (ISS) que proporcionava aigua potable amb un 90 per cent d'eficiència en els laboratoris de la NASA, però que en arribar a la seva òrbita es va trencar", ha advertit l'autor principal del treball, Sydney Do.

Els autors apunten que la humitat que hi haurà dins d'aquests mòduls —al voltant d'un 100%— "serà incòmoda per als astronautes". A més, afirmen que, en un viatge de les característiques del Mars One, sense previsions de tornada, la pèrdua de massa òssia i els problemes d'abastiment dels astronautes podrien ser mortals. A més, les peces de recanvi i els serveis de substitució seran molt necessaris, un aspecte que pot presentar greus problemes perquè es trigaria uns nou mesos a portar material des de la Terra. Segons el MIT, fins i tot aconseguint tot l'equipament necessari per a la colònia, es requeririen 15 llançaments, amb un preu de 4.000 milions d'euros. "SpaceX està treballant en aquest coet, de forma que fer plans per utilitzar-ne 15 abans que el vehicle s'hagi provat resulta una mica ambiciós", han conclòs.

Mars One es defensa

Però el director general de Mars One, Bas Lansdorp, ha indicat que els investigadors del MIT han utilitzat dades incorrectes i incompletes per fer l'estudi. "He parlat amb persones amb un gran coneixement que em diuen que aquestes tecnologies funcionaran", ha explicat Lansdorp, que diu que no ha tingut temps de llegir la investigació fins al final, però que ha mirat les conclusions i no hi està d'acord. Segons ell, el problema d'excés d'oxigen és un exemple d'un alarmisme que està "fora de lloc" en la investigació. "Aquesta tecnologia ha estat àmpliament provada a la Terra", ha apuntat el director general de la missió, que ha explicat que hi ha equips similars per treure diòxid de carboni de l'atmosfera i que s'ha utilitzat a l'espai durant anys.

Amb tot, Lansdorp no té cap solució per al que Do considera el punt més delicat de les investigacions: les peces de recanvi: "Tenen raó. El gran repte de Mars One és mantenir-ho tot en marxa i funcionant, i els equips i vestits de reparació a Mart suposen un problema que encara hem de resoldre", ha reconegut.

stats