Societat04/09/2017

Montserrat Mechó: “La gent gran ha d’aprofitar més el cel i el mar, que són gratis!”

Paracaigudista i nedadora. L'esport li ha servit per superar alguns problemes físics i mentals que la vida li ha plantejat

Roger Requena

Lluny de la imatge estereotipada que pugui transmetre una persona de la seva edat, Montserrat Mechó (83 anys) és un exemple de vitalitat per a gent de qualsevol edat. La passió per l’esport l’ha acompanyat sempre. Encara ara neda, imparteix xerrades per a gent gran, va al gimnàs i salta amb paracaigudes per veure la Terra des d’una perspectiva aèria que la fa sentir-se una privilegiada.

D’on treu tanta vitalitat?

La vitalitat es busca, i si la trobes és un privilegi. A la gent gran a qui faig xerrades els dic que cal esforçar-se, aprofitar cada estona que tinguin lliure per sortir a caminar, fer taitxí o aprofitar el cel i el mar, que són gratis. Si mires amunt, veus meravelles com postes de sol i núvols que fan dibuixos. Això se’ns dona a tothom. No envejo res als rics.

Cargando
No hay anuncios

Molta gent gran viu tancada a casa o en residències. Què els diu?

Em costa convèncer-los que, mentre puguin, han de fer coses. Últimament els repetia una frase de Teresa de Calcuta: “Quan no puguis saltar, corre; quan no puguis córrer, camina; quan no puguis caminar, agafa un bastó i segueix, no paris mai”. Si pares, el cos s’anquilosa.

Cargando
No hay anuncios

Vostè no ha parat.

Procuro no parar. Ma mare era pianista i ens va portar a ma germana i a mi a fer ballet, a moure’ns, a entendre el ritme. Vaig passar després a la natació, i vaig ser campiona d’Espanya fent salts de trampolí. El ballet m’havia format el cos, necessitava moure’m, i vaig anar agafant coses noves, conèixer el ritme del cos amb la música de Txaikovski, Chopin, Mozart, o amb ballarins com Nuréiev, Tamara Thomas, Tamara Toumanova i Ángel Corella, a qui he anat seguint. Segueixo nedant i anant a campionats de Catalunya, m’entreno al CN Barceloneta i també nedo al mar i segueixo esquiant. Abans també havia muntat a cavall, havia fet windsurfing i immersió aquàtica fins a 50 metres. He fet de tot per estar en forma.

Cargando
No hay anuncios

I als 49 anys va saltar per primer cop. Com va anar?

Era el somni de la meva vida. Mirava els soldats que saltaven en pel·lícules i volia fer-ho. Jo impartia classes de natació, i el meu fill Eduard, de windsurfing. Un dia em va dir que podria navegar amb windsurf, però que ho féssim de pressa perquè havia d’anar a un curs de paracaigudisme a Empuriabrava. I li vaig dir: “I jo què?” I em va portar amb un instructor que em va deixar saltar. Em van dir que obrís els braços i mirés l’avió. Aleshores no se saltava en tàndem, sinó que es feia sol. Vaig saltar la primera, i en veure aquella posta de sol i el mar vaig pensar: “Ja em puc morir”. Però encara no m’he mort, encara hi soc, tants anys després. En acabar, em van dir que m’havien vist somriure.

Cargando
No hay anuncios

L’esport la va ajudar a superar la mort del seu fill Eduard i algunes lesions. Moments durs.

Hi ha gent a qui se li mor un fill i s’ensorra. A mi em deien d’anar a saltar, a esquiar, a nedar… i veure tanta joventut, amics seus que venien, em va fer remuntar. He tingut aquest privilegi. Fa uns 50 anys, mentre feien unes obres a les Glòries, anava de copilot amb una amiga en un 600 i vam tenir un accident. Em vaig quedar sense consciència, i el meu seient i la meva pelvis, esclafats. No portar cinturó em va salvar la vida, però vaig haver d’estar mesos quieta a l’hospital i, després, amb crosses, sense poder fer res. Fins que em van portar a la piscina. No sabia si podria tornar a caminar, però quan vaig entrar a l’aigua vaig fer cara de felicitat i em vaig recuperar.

Cargando
No hay anuncios

I fins avui, quants salts suma?

Doncs 937, però no vaig a buscar el 1.000, sinó el 938. A veure si algú em patrocina i em porten a Empuriabrava o a Manresa. Disfruto fent esport, en competicions de freestyle m’inventava coreografies on m’inspirava en el ballet i la natació sincronitzada. Salto d’uns 4.000 metres. Estem un minut en caiguda lliure fent coses, i després ja és cosa d’obrir el paracaigudes. I jo, com que peso poc, m’estic uns quatre minuts caient. Feia arabescos, cames de sincronitzada, tombarelles o caminava, figures lliures que em puntuaven bé als campionats. Em van convidar a saltar a Arizona el 1994, i encara que només vaig superar una francesa, vaig tenir més aplaudiments que els campions. Deien: “La senyora de 60 anys contra nenes de 20”. Aquest i un salt de Finlàndia, on hi havia boscos i llacs, van ser especials. Era molt bonic i senties una gran llibertat. Com va dir Leonardo da Vinci, “una vegada que hagis pujat allà dalt i hagis contemplat la Terra des del cel, cada vegada que miris amunt sabràs que és allà on vols ser”.

Cargando
No hay anuncios

Ensenyar a nedar també deu haver sigut gratificant.

Dona molt de gust ensenyar a nedar a gent gran que mai s’ha tirat a l’aigua. Nedar serveix per a la vida, per a qualsevol accident o cosa de la ment. A Sant Quirze Safaja vaig ensenyar a alguns dels fills de l’economista Leopoldo Abadia, entre els quals la Maria, que va quedar-se paralítica per una malaltia. No tenia clar si venir a classe, i vaig dir que me la baixessin. La vam posar a l’aigua amb braçals i, després de veure que s’aguantava, va acabar venint-hi gairebé dues hores cada dia. Mesos després, sense braçals, ja es tirava d’un trampolí. A aquella nena li va salvar la vida allò, i anys després em va convidar al seu casament. Va ser molt gratificant.