Societat 25/11/2013

Denegada la nacionalitat espanyola a un discapacitat psíquic per no escriure en castellà i no saber qui és Rajoy

L'Audiència Nacional considera que l'home, un equatorià, mostra "un insuficient grau d'integració i escassos vincles amb Espanya"

Europa Press
2 min

AlmeriaL'Audiència Nacional ha rebutjat concedir la nacionalitat espanyola a un ciutadà equatorià resident a Almeria que pateix un 67 per cent de discapacitat psíquica en estimar que el fet de no poder comunicar-se per escrit en castellà i el "desconeixement" de qüestions com ara qui és Mariano Rajoy o quines són les comunitats autònomes posen de manifest "un insuficient grau d'integració i escassos vincles" amb Espanya en ser aquests, segons remarca, " elementals del país del qual pretén ser nacional i la seva societat".

El tribunal ha confirmat la resolució negativa prèvia del Ministeri de Justícia i desestima el recurs del demandant, que resideix legalment a Espanya amb la seva mare, la seva àvia i la seva tia des del mes de gener de 2006. L'Audiència considera que exigir proporcionalment "menors requisits d'integració com més gran sigui la minusvalidesa psíquica suposaria una forma de discriminació positiva no prevista en l'ordenament jurídic".

"La integració social a Espanya no depèn només del coneixement de l'idioma a nivell d'expressió oral o de l'alta o assistència a un taller ocupacional de manualitats", destaca la sentència, en al·lusió al fet que el demandant, que té reconeguda la seva discapacitat per la Conselleria per a la Igualtat i el Benestar Social de la Junta d'Andalusia, participa en un taller impulsat per la Fundació Andalusa per a la Integració Social del Malalt Mental.

Segons la sentència, el demandant no va entendre preguntes com si "tenia amics espanyols o d'altres països o qui és Mariano Rajoy" i va respondre amb "una ganyota" a qüestions com "quina és la capital d'Andalusia, on són la Giralda, l'Alhambra o el Museu del Prado, o si sap què és la majoria d'edat". Així mateix, indica que no va poder citar tres comunitats autònomes o quantes províncies té Andalusia. En canvi, sí que va contestar de forma correcta la pregunta sobre els colors de la bandera espanyola.

stats