Societat 07/03/2013

Els 12 cardenals que, segons les víctimes d'abusos sexuals, no haurien de ser Papa

La Xarxa de Supervivents d'Abusos de Capellans fa pública una "llista bruta" amb 12 dels candidats a Papa pel seu paper en els escàndols de pederàstia

Ara
3 min

BarcelonaUn dels escàndols més grans que afecta l'Església catòlica és el de l'abús sexual a menors, en alguns casos endèmic i sistemàtic. Als països anglosaxons, on aquestes pràctiques han estat o bé més habituals o bé més condemnades, han sorgit organitzacions de suport a les persones que, quan eren nens, van ser víctimes de violacions per part de capellans. Una d'aquestes associacions, la Xarxa de Supervivents d'Abusos de Capellans (SNAP, en les seves sigles en anglès), acaba de fer pública una llista –anomenada "llista bruta"– on alerta contra la possible elecció com a successor de Benet XVI de dotze dels cardenals que sonen com a papables. En tots els casos, no se'ls acusa d'haver estat culpables dels abusos, sinó de no haver gestionat bé l'escàndol, ja sigui perquè no hi van prestar atenció o perquè van impedir-ne les investigacions pertinents. Aquesta és la llista:

Norberto Rivera Carrera, Mèxic

Segons la SNAP, va atacar els mitjans de comunicació per, segons ell, parar massa atenció als casos d'abusos sexuals a l'Església. Va dir que no hi havia casos documentats a Mèxic, i va amagar les acusacions contra un capellà.

Óscar Rodríguez Maradiaga, Hondures

Va acusar els mitjans que informaven sobre casos d'abusos de "practicar una persecució contra l'Església". Es va oposar a portar els casos als tribunals civils, per impedir que els capellans fossin jutjats: "Abans vaig jo a presó que causar mal a un dels meus capellans. No sóc un policia".

Timothy Dolan, Nova York

La SNAP acusa Dolan de no haver donat suport a una víctima d'abusos, i fins i tot de criticar-la. També l'acusen d'haver amagat que un capellà tenia porno infantil al seu ordinador i de pagar 20.000 dòlars als capellans pederastes per tal que abandonessin l'Església de forma discreta.

Angelo Scola, Itàlia

Scola és acusat de no haver ofert disculpes a les víctimes i de minimitzar el problema tot afirmant que la pedofília "afecta tota mena d'ambients i categories de persones".

George Pell, Austràlia

És contrari a la creació d'una comissió d'investigació sobre els delictes sexuals dels capellans.

Dominik Duka, República Txeca

Va considerar que les notícies sobre els capellans violadors a Irlanda no eren més que un intent "de fer fora l'Església de l'àmbit de l'educació", i va afirmar que només un 10% de les denúncies són certes.

Tarsicio Bertone, Itàlia

Es mostra contrari al fet que un bisbe hagi d'informar d'un capellà que ha estat acusat d'abusos sexuals. El seu argument és que "si un capellà no pot confiar en el seu propi bisbe perquè té por de ser denunciat, vol dir que no hi ha llibertat de consciència". Segons ell, l'epidèmia de casos de violació és conseqüència de "la infiltració d'homosexuals a l'Església".

Donald Wuerl, Estats Units

Wuerl es va negar a actuar contra un capellà condemnat en dues ocasions per violar nens. Finalment, el va enviar a una parròquia rural sense advertir-ho a ningú. També es va negar a atendre les famílies de Virgínia de l'Oest que van anar-lo a veure per denunciar els abusos comesos per un capellà.

Marc Ouellet, Quebec

La SNAP l'acusa de negar-se a reunir-se amb les víctimes d'abusos. Segons ell, l'actuació de l'Església catòlica davant l'escàndol és exemplar, i suposa un model a seguir. La SNAP l'acusa de dissenyar el pla per a la dimissió d'un cardenal, a canvi de no emprendre accions contra ell.

Sean O'Malley, Estats Units

Es va negar que els nens de la seva diòcesi participessin en sessions per ensenyar-los a detectar un abús. Va reaccionar tard davant les acusacions contra un presumpte violador. Va canviar les normes que obligaven a treure de les parròquies els capellans sobre els quals hi havia acusacions, i va posar traves a les víctimes que volien tenir informació sobre els seus abusadors. Mentre que la majoria de diòcesis va considerar innocents el 10% dels capellans acusats, en la d'O'Malley es van considerar innocents un 45%. En 15 casos d'abusos, el cardenal no ha emprès cap acció, sempre segons la SNAP.

Leonardo Sandri, Argentina

Ha parlat sempre favorablement del pare Marcial Maciel, el polèmic fundador que durant dècades va liderar els Legionaris de Crist i és considerat un dels principals abusadors de l'Església.

Peter Turkson, Ghana

Segons Torkson, a Ghana hi ha pocs casos de capellans que violin nens, i la raó és perquè a Ghana les pràctiques homosexuals no estan tolerades.

stats