Societat 18/05/2016

"Representa que estem en un procés constituent, però no volen debatre": la ILP d'educació entra al Parlament

JxSí i el PP han presentat esmenes a la totalitat i la llei no anirà endavant

Núria Martínez
2 min
Els promotors de la ILP davant del Parlament

Barcelona"Representa que estem davant del Parlament de la desconnexió i del procés constituent, però no volen debatre la ILP d'educació". Amb aquesta reivindicació, la membre de la comissió Marina Pérez, ha presentat la ILP que s'abordarà aquesta tarda al Parlament. El cas, però, és que tot apunta que el debat posterior no anirà endavant perquè JxSí i el PP han presentat esmenes a la totalitat. Només podria anar endavant si els seus diputats trenquessin la disciplina de vot.

La ILP ha aconseguit reunir 95.000 firmesILPfirmes, i compta amb el suport de la CUP i Catalunya sí que es Pot (CSQEP). Segons ha explicat Pérez, el PSC i C's no comparteixen el contingut íntegre de la ILP, però "per respecte" a la mobilització popular, no han presentat esmenes perquè es pugui produir així el debat. "Avui culmina el procés que va començar en ple procés de retallades per passar de la protesta a la proposta", ha explicat Pérez, que ha recordat que la ILP compta amb el suport de 170 entitats.

Eliminar els concerts

Per als promotors de la ILP, el "sentit comú" diria que JxSí hauria d'estar a favor de debatre la llei i es pregunten "de què tenen por". En aquest sentit, el portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha denunciat que van dir que el moment polític actual "seria un procés participatiu", però volen ventilar una ILP amb "15 minuts" (el temps del qual disposen aquesta tarda per presentar-ho). "Hi estan en contra els que defensen la Lec i la LOMCE", ha insistit.

La ILP vol establir una nova llei que reguli des dels 0-3 anys fins a la universitat una educació "pública, de qualitat i en català", entre d'altres. Aquesta ILP -promoguda per estudiants, famílies, mestres, professors d'universitat i plataformes veïnals- estableix que es destini almenys un 6% de PIB a l'ensenyament públic i defensa el model d'immersió lingüística. A més, aposta per eliminar progressivament el concerts en el món educatiu. Els promotors pretenen començar per eliminar els concerts d'aquells centres que cobren "quotes molt altes i els que segreguen per qüestió de sexe".

stats