Societat 07/06/2021

Crida als barcelonins a decidir sobre 30 milions del pressupost

Destaquen les propostes per millorar centres educatius i protegir-los del trànsit

3 min
Alumnat de l'Escola Dovella tallen el carrer Mallorca amb carrer Muntanya, a Barcelona

BarcelonaL'anomenada Revolta Escolar va protagonitzar divendres el dotzè tall simultani de carrers a les portes de diverses escoles de Barcelona per exigir actuacions més contundents contra el trànsit a l'entorn dels centres educatius. El moviment, que s'ha fet gran i ha tingut rèpliques en 15 ciutats de diferents punts de l'Estat, té clar que la mobilització continuarà el curs que ve per reivindicar un "model de ciutat diferent", amb espais més segurs i lliures de fum per a la canalla. I s'ha fet un lloc en el debat pressupostari de la ciutat, que per primera vegada ha obert a votació popular el destí d'una partida de 30 milions d'euros. Les intervencions en centres educatius –moltes per fer millores als patis– i els seus entorns copen més d’un 20% de les propostes finalistes: 42 projectes d'un total de 184. I la segona categoria amb més propostes és la que fa referència a pacificacions i reformes de l'espai públic, amb 38 projectes. Tot i aquest predomini, entitats que han promogut la protesta, com Eixample Respira, recriminen al govern de Colau que algunes propostes hagin arribat "retallades" a la fase final de votació i que, per exemple, s'hagin eliminat o reduït les demandes de carrils bici en vies com Entença, Villarroel o Aribau i s'hagi actuat de manera similar en propostes de pacificació en carrers com Aragó o Londres.

"Molts projectes han estat retallats o directament descartats per continuar afavorint la mobilitat privada, altament contaminant", han denunciat en aquest sentit Eixample Respira i el Bicicleta Club de Catalunya en un comunicat conjunt en què asseguren que hi ha hagut "pressions" perquè es retiressin algunes propostes amb l'argument que provocarien col·lapse circulatori, i que han rebut "contrapropostes" a altres propostes per canviar carrils bici per alternatives com un carril 30 compartit o un carril compartit amb l'autobús. A la fase de votació sí que hi han arribat projectes per, per exemple, pacificar Entença, estenent el dibuix amb un carril menys que ja s'aplica al tram entre avinguda Roma i avinguda Josep Tarradellas, al tram inferior, el que va fins a la Gran Via, i ampliant les actuacions a l'entorn de les escoles, però ja sense la proposta del carril bici. O recuperar, amb urbanisme tàctic, cinc xamfrans del carrer Aragó per a l'ús veïnal: els anomenats ecoxamfrans.

Aquest dijous començarà la fase definitiva de la votació, oberta a tothom que estigui empadronat a la ciutat i que tingui més de 14 anys, que podrà votar al seu districte i també en un altre. A través de la plataforma Decidim.Barcelona, s'ha habilitat una mena de cistella de la compra en què els ciutadans que hi vulguin participar poden decidir a quins dels projectes finalistes destinarien la partida econòmica que té assignada cada districte, que no és igual per a cadascun dels deu districtes, sinó que el pressupost s'ha repartit amb una part fixa i una que té en compte criteris com la densitat de població o la renda familiar disponible. Els que tenen més pressupost assignat són Nou Barris i Sant Martí, amb 3,6 milions, i el que en té menys és les Corts, amb 2 milions.

Deu dies de votació

Els veïns de Barcelona estan cridats ara a escollir projectes, sigui a través del portal o en els punts de votació física: a cada districte s'inauguraran avui dues exposicions amb plafons explicatius dels projectes en centres cívics, on també es podrà votar. S’han habilitat també 150 punts mòbils que donaran suport a la votació. El termini per votar s'acabarà el 20 de juny. I, segons el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, el govern municipal entén que el procés és "vinculant" i per tant es compromet a executar els projectes guanyadors, que començaran obres aquest mateix mandat. El regidor ha remarcat que les propostes seleccionades han estat debatudes entre els proposants i els tècnics municipals per arribar al redactat final, que és el que ara surt a votació, i ha elogiat que els projectes que fan referència a centres educatius "venen amb molta força".

Districte a districte
  • Sant Martí Els dos projectes que van rebre més suport a la fase inicial del procés van ser l'ampliació i reforma de la pista poliesportiva Pujades i la millora, cobriment o trasllat de la pista d’hoquei línia de l’Institut Icària, a la Vila Olímpica. En la fase definitiva del procés, també es poden votar iniciatives com un eix verd al carrer de la Muntanya o, entre d'altres, la remodelació pavelló esportiu IES Front Marítim
  • Sant Andreu La idea que va rebre més vots en la primera ronda de votacions va ser la pacificació de l’entorn escolar de l’escola Ramon Llull, al barri del Congrés i els Indians. Els veïns també poden votar a favor de projectes com crear una plataforma única al carrer de Sant Narcís, millorar el parc de la Pegaso o remodelar a plaça de les Dones de Motor Ibèrica i els Jardins d’Elisa Garcia Saez.
  • Nou Barris La proposta amb més suports a la primera fase del procés va ser la remodelació i millora dels equipaments del pati de l’escola Santiago Rusiñol. Entre els que han passat a la fase final hi ha també projectes com pacificar el carrer Manuel Sancho, un carril bici al passeig de Fabra i Puig o augmentar el nombre de passos de vianants al passeig de Fabra i Puig, entre d'altres.
  • Horta-Guinardó Els projectes més votat a la primera fase van ser l'adequació del solar anomenat la muntanyeta per la comunitat educativa de l’escola Àngels Garriga i la transformació del Pati Obert de l’Escola de les Aigües en un jardí ple de verd. També es poden escollir projectes com una superilla al Guinardó o un carril bici a la ronda del Guinardó.
  • Gràcia Es poden escollir iniciatives com instal·lar lavabos a la plaça de les Dones del 36, renovar les àrees de joc al passeig de Sant Joan, millorar la places Sant Miquel. o renovar l’àrea de joc infantil de la plaça d’Elisa Antonella per fer-la més accessible i inclusiva per tal que hi puguin jugar tots els infants sense excepció. En la primera fase, el més votat va ser la renovació dels patis escolars de l’escola Pau Casals,
  • Sarrià-Sant Gervasi Es poden escollir projectes com ampliar l’espai per als vianants al carrer de Balmes, entre la ronda del General Mitre i la plaça de Joaquim Folguera, amb una actuació tàctica, una gran superilla al barri del Farró, un carril bici que connecti l’avinguda del Tibidabo amb la Via Augusta o crear una xarxa de camins escolars, entre d'altres, entre d'altres. El que va rebre més suports inicialment va ser la renovació i adequació del parc de la Font del Racó
  • Les Corts Entre els projectes que han arribat a la fase final del procés, hi ha propostes com facilitar la connexió Tarradelles-Entença-Berlín, un carril bici a la Travessera de les Corts, pacificar l'entorn de Vallesprir amb Travessera o millorar el pati de l'Escola Duran i Bas. També han arribat a la fase decisiva iniciatives com senyalitzar el perímetre de la presó de dones.
  • Sants-Montjuïc El projecte més popular de la prima fase va ser la remodelació del camp esportiu de Julià de Capmany per a la pràctica d’esports minoritaris com el criquet, que va ser, de fet, el que va rebre més suports de tots els de la ciutat. Alguns altres dels projectes precaucionats per al districte són la rehabilitació dels jardins Walter Benjamin, un pati verd i obert per a l'escola Mossèn Jacint Verdaguer, una superi-la a Sants, millorar el parc de l¡'Espanya Industrial o pacificar el carrer de la Constitució.
  • Eixample Les iniciatives que van acumular més suports a la fase inicial del procés van ser la compra i reforma d’un local per l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí i guanyar dos espais a l’Esquerra de l’Eixample mitjançant l’obertura i millora dels patis de les escoles Auró i Diputació. També es poden votar projectes com millorar l'entorn de la biblioteca Joan Miró, eliminar un carril a l'avinguda Sarrià i ampliar-hi les voreres, crear cinc ecoxamfrans a Aragó o pacificar Entença, entre d'altres.
  • Ciutat Vella Els projectes que van rebre més suports durant la primera fase van ser l’adequació de la seu de l’Institut Verdaguer, al parc de la Ciutadella, en un centre de recerca tecnològica i la creació d’un jardí urbà a la placeta d’entrada a l’escola bressol Mont Tàber. També han arribat a la fase final propostes com crear més àrees de joc infantil, posar en valor la muralla romana o crear un carril bici al passeig de Joan de Borbó
stats