SOCIETAT
Societat 17/09/2012

Els propietaris forestals tarragonins vendran la biomassa dels seus boscos per fer-los rendibles

L'Associació Forestal del Camp reivindica les pastures de bestiar per netejar el sotabosc i prevenir incendis

Acn
2 min

BarcelonaAprofitar la biomassa per recuperar la rendibilitat dels boscos. Amb aquest objectiu treballa l'Associació Forestal de les Comarques de Tarragona, que agrupa més d'un centenar de propietaris forestals tarragonins −entre els quals, onze ajuntaments−. La suma de tots els propietaris arriba a 8.000 hectàrees de bosc i ja han signat convenis amb dues empreses catalanes per retirar i comercialitzar el combustible forestal que acumulen a les seves finques.

L'Associació reclama a l'administració que no s'oblidi del sector primari, perquè, si és rendible, creu que pot generar molts llocs de treball i mantenir nets els boscos. En aquest sentit, reivindica el paper de les pastures de bestiar per netejar el sotabosc i prevenir incendis. "Volem tornar a donar valor al sector primari perquè els boscos no són rendibles", assegura Joan Llagostera, president de l'Associació Forestal de les Comarques de Tarragona.

L'entitat aposta fermament per aprofitar la biomassa i intentar capgirar així el progressiu abandó de les finques agrícoles i els boscos. "Tenint en compte que tres quilos d'estella equivalen a un litre de gasoil, als boscos catalans hi tenim prop de 20.000 milions de litres de gasoil", exemplifica.

És per això que l'entitat ja ha signat convenis amb dues empreses del territori. Es tracta d'Àrids Romà, de Miralcamp (Pla d'Urgell), i Bercontres, de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà). Aquestes firmes estan diversificant els seus negocis i s'han fixat en les múltiples oportunitats de la bioenergia. Sota el paraigua de l'associació, els propietaris vendran la seva biomassa a un "preu just" −entre quatre i nou euros la tona−, i les firmes s'encarregaran de donar-hi sortida.

Fins avui s'ha establert contacte amb els ajuntaments de Valls i Montblanc per estudiar la instal·lació de calderes de biomassa en equipaments municipals. S'estima que una factura elèctrica de 2.000 euros es reduiria a 300 o 400 si la font d'energia emprada fos la biomassa. Si les converses prosperen, el sistema beneficiarà totes les parts, perquè les empreses instal·larien les calderes i signarien un contracte amb els interessats, l'associació trobaria una sortida rendible a la biomassa i els clients obtindrien una energia més econòmica, barata i eficient.

Un dels principals avantatges, però, segons l'associació, és el fet que els propietaris forestals podrien mantenir nets els boscos i treure'n un rendiment que, ara per ara, no obtenen. "Això permetria reduir la càrrega de combustible, treure els arbres dolents i permetre que els bons creixin, que adquireixin més qualitat i es puguin vendre com a fusta", destaca Llagostera.

Reivindiquen la importància de les pastures de bestiar

"Les pastures de bestiar són una bona eina per netejar els boscos perquè rebaixen la sobrecàrrega de combustible en zones forestals que no es gestionen", assegura Joan Llagostera. Un ramat de 400 cabres és capaç de netejar una zona de 400 hectàrees de sotabosc per 160 euros l'hectàrea cada quatre anys, però si aquesta tasca es deriva a mitjans mecànics, el cost puja a 1.000 i 1.500 euros, estima l'enginyer. Per això defensa el manteniment d'aquest recurs tradicional.

stats