Societat 20/02/2014

El govern espanyol nega haver paralitzat l'expedient per a fer prospeccions de petroli a les Canàries

El Cabildo de Fuerteventura afirma que l'expedient ha estat aturat, però el ministeri d'Agricultura assegura que només s'ha demanat a Repsol "informació addicional"

Agències
2 min

FuerteventuraEl Cabildo de Fuerteventura ha assegurat aquest dijous que el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha paralitzat la tramitació administrativa de la Declaració d'Impacte Ambiental de les prospeccions petrolíferes en aigües properes a les Canàries, "en detectar que l'expedient presentat per Repsol no té determinada documentació". Segons el Cabildo, el ministeri reclama a Repsol "tota la documentació inexistent" en l'expedient per tal de poder reprendre la tramitació. El Ministeri d'Indústria va assegurar l'any passat que la Declaració estaria a punt a començament del 2014.

Hores després, però, el ministeri d'Agricultura ha negat la versió del cabildo i ha assegurat que el procediment d'avaluació d'impacte ambiental no està aturat. Fonts del ministeri han afirmat a Efe que les declaracions de la consellera del Cabildo de Fuerteventura Edilia Pérez són "falses" i s'han mostrat "sorpresos" per l'afer. La versió del ministeri és que el que s'ha fet és demanar a Repsol informació "addicional", però en cap cas aturar l'expedient. Madrid assegura que un cop es rebi la informació de la petroliera es resoldrà l'expedient "en funció de criteris tècnics".

Ben diferent és la versió de la consellera del Cabildo, per a qui la paralització "demostra que teníem raó en reclamar en el pla judicial i administratiu que l'expedient de la petroliera no tenia molta documentació i que una altra, simplement, era ocultava". Pérez ho ha indicat després de reunir-se amb el subdirector general d'Avaluació Ambiental del ministeri, Francisco Muñoz, en una reunió que tenia com a objectiu conèixer l'estat de tramitació de la Declaració d'Impacte Ambiental.

Pérez ha acusat el ministeri d'Indústria de tenir "por" que els tècnics de Medi Ambient "parlin i expliquin coses". Segons ella, aquesta por és la que explica la presència a la reunió del subsecretari del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, Enrique Hernández Bento, a qui ha definit com a "tentacle del ministre Soria". Afirma que Hernández Bento ha impedit que els deixessin veure l'expedient i es va negar a dir quina documentació és la que han demanat a Repsol.

stats