Dia mundial contra la sida

El 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic, segons una enquesta

L'ús de la PrEP a Catalunya permetria al sistema públic estalviar 93 milions en 40 anys

ARA
3 min
01. Personal del laboratori es posa la indumentària reglamentària, a l’avantsala. 02. Una investigadora manipula una mostra de VIH. 03. Personal del laboratori extreu mostres congelades de VIH.

BarcelonaLes últimes dades de les Nacions Unides estimen que la sida encara és la causa de mort de 690.000 persones a tot el món i, tot i que el nombre de diagnòstics segueix baixant any rere any, encara afecta de forma molt important determinades poblacions en risc. A Espanya, el primer diagnòstic per VIH es va fer ara fa 40 anys i des d'aleshores la situació dels malalts que pateixen aquesta malaltia ha canviat radicalment.

Una altra cosa és la discriminació social que encara pateixen. Un 56% de les persones amb VIH a Catalunya han patit discriminació pel seu estat serològic, segons una enquesta realitzada pel Comitè 1 de Desembre, coincidint amb el dia mundial contra aquesta malaltia. El percentatge arriba al 87% si es tenen en compte tots els tipus de discriminació. Tot i això, el 90% de les persones enquestades no ho ha denunciat. Només un 22% del total asseguren no haver patit cap tipus de situació de discriminació (16% entre les dones). L'enquesta va obtenir 255 respostes, el 74% d'homes, un 22% de dones i un 2% de persones no binàries. Es calcula que prop de 33.700 persones viuen amb VIH a Catalunya, segons dades del 2019 facilitades pel Comitè 1D.

Un 27% dels que van respondre manifesten haver patit discriminació en l'últim any pel fet de tenir VIH. D'aquests, un 57% de les discriminacions s'han donat en l'àmbit afectivosexual, un 37% en l'àmbit social i un 24% en el de la salut. El 16% s'han sentit discriminats en l'àmbit laboral. D'altra banda, el 40% dels que sí que denuncien les discriminacions asseguren que no s'han sentit ben atesos.

Davant els resultats de l'enquesta, que també demostra que 8 de cada 10 afectats no coneixen el pacte social contra l'estigma i la discriminació de les persones amb VIH aprovat el 2020 pel Govern, l'associació demana més recursos econòmics i més formació.

El cost sanitari del VIH a Catalunya

En el terreny sanitari, un altre estudi mèdic destaca que l'ús generalitzat a Catalunya de la profilaxi preexposició (PrEP) per prevenir el VIH permetria al sistema públic estalviar 93 milions en 40 anys. Així ho conclouen les investigacions cost-benefici liderades per la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses, en col·laboració amb l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, l'Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia i Salut (CRES) de la UPF, el projecte dels NOMS-Hispanosida i BCN Checkpoint. L'estudi calcula que el tractament anual amb la PrEP per a una persona té un preu de 1.433 euros, mentre que el cost del tractament antiretroviral per una persona infectada pel VIH és gairebé sis vegades superior i puja a 8.500 euros aproximadament.

Els autors de l'estudi han estimat que si el preu de la PrEP es reduís en un 50%, l'estalvi seria de 152 milions d'euros, uns recursos que es començarien a rendibilitzar només 8 anys després de la seva posada en marxa. Segons les últimes dades disponibles, a l'estat espanyol hi ha prop de 5.000 persones usuàries de la PrEP, i només a Catalunya n'hi ha 2.400.

D'acord amb Francesc López, investigador de l'Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre de Recerca en Economia de la Salut i la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i autor principal de l'estudi, dedicar esforços avui a evitar la malaltia és menys despesa sanitària demà. Per la seva banda, el doctor Pep Coll, metge i investigador d'IrsiCaixa, la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses i BCN Checkpoint i coautor de l'estudi, ha afirmat que la PrEP està demostrant que és possible reduir dràsticament les noves infeccions per VIH. "El que cal fer ara és facilitar l'accés a la PrEP de totes aquelles persones que tenen risc d'infectar-se", ha afegit.

stats