Infeccions

Ens ha de preocupar el cas de grip porcina detectat a Lleida?

Les autoritats sanitàries asseguren que els contagis són excepcionals i que el pacient ja s'ha recuperat

3 min
Il·lustració d’un dels virus de la grip porcina.

BarcelonaLa detecció d'un cas positiu de grip porcina el desembre passat en una granja de Lleida ha obligat els serveis de vigilància epidemiològica de la conselleria de Salut a posar-hi la lupa i continuar a l'aguait per anticipar-se a possibles nous casos en l'entorn laboral de l'afectat. Fonts governamentals asseguren que el risc global de propagació d'aquest tipus de grip a humans és "molt baix" per a la població general i "baix" per a les persones que treballen amb aquest bestiar. A més, afegeixen, el pacient ja s'ha recuperat sense que l'estudi de contactes a familiars i companys de feina hagi detectat cap altre contagi relacionat. Amb tot, el departament ha informat que mantindrà el sistema d'alerta i resposta ràpida per si apareixen més afectats, tal com estableix el protocol davant de l'aparició de malalties que puguin suposar una emergència per a la salut pública.

El 25 de novembre un home va visitar-se en un ambulatori perquè tenia símptomes compatibles amb una infecció respiratòria. És a dir, tenia tos, febre i expectoració de mocs, així com dolors musculars i malestar general. Com que no es recuperava, el pacient hi va tornar el 12 de desembre i els responsables sanitaris li van prendre una mostra per analitzar. La xarxa sentinella del Sistema de Vigilància d'Infeccions de Catalunya (SIVIC), que determina quins virus estan circulant al país, va determinar que es tractava d'un cas positiu de grip A. Posteriorment, es va identificar com a grip porcina.

El servei de vigilància epidemiològica del departament va iniciar una enquesta per determinar on s'havia infectat la persona, amb l'objectiu d'identificar la granja porcina on treballa i fer l'estudi de contactes per detectar potencials casos. En total, Salut ha fet proves a 12 persones exposades a l'afectat, de les quals cap ha desenvolupat símptomes, i Salut insisteix en el fet que el risc d'extensió de contagis és molt baix, motiu pel qual considera que el cas està tancat.

"Un fet inusual" a Europa

Els virus de la grip porcina circulen àmpliament entre el bestiar, però la transmissió a humans es produeix de manera "esporàdica". Quan això passa, habitualment causa infeccions respiratòries lleus. Ara bé, de vegades s'han identificat quadres més greus. L'exposició humana directa als porcs –com passa en aquest cas confirmat a Lleida– és el factor de risc més comú d'infecció, sobretot quan es produeix un contacte directe sense protecció amb animals infectats.

En aquest sentit, la prevenció és essencial entre els treballadors de granges porcines. Segons explica el professor de la UAB i investigador del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'IRTA Joaquim Segalés, mesures de seguretat com l'ús de guants i mascareta redueixen el risc d'infecció, i també la vacunació de la grip, ja que pot disminuir la simptomatologia clínica en cas de contagi. Des de Salut insisteixen que és "molt recomanable" vacunar-se en el cas de treballar en granges, explotacions avícoles i porcines. Amb tot, ha assegurat que aquesta infecció "és un fet inusual" a Europa.

Segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), des del 2011 s'han notificat un total de 73 casos d'infecció per aquest virus arreu del món. El país que n'ha detectat més és la Xina, amb 42 infeccions. En canvi, Espanya només n'ha confirmat dos. L'últim ha estat aquest, i l'anterior es va identificar l'any 2022. Altres països que han detectat casos són els Estats Units, els Països Baixos, Alemanya, Suïssa, Dinamarca, el Brasil, Itàlia i el Canadà.

Quan es detecta una possible amenaça per a la salut pública, també s'activa una xarxa de coordinació entre les diferents autoritats sanitàries, tant d'àmbit estatal com europeu. En aquest cas, el departament va transmetre el resultat positiu al Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) i al Centre Nacional de Microbiologia (CNM). Aquest últim va confirmar la infecció i va compartir la mostra del virus aïllat amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

stats