"Tenia claríssim que volia vacunar ja el meu fill"

La Fira de Barcelona ha posat un centenar de vacunes pediàtriques en la primera tarda de campanya infantil

3 min
El Jordi, de vuit anys, vacunant-se a la Fira de Barcelona aquest dimecres.

BarcelonaEl Jordi es deixa agafar la mà per la seva mare i tanca els ulls amb força mentre l'infermer li injecta la vacuna contra el covid. Ploriqueja "de nervis i por" per la xeringa, però el tràngol és ràpid i es recompon de seguida. "Ara estic content", diu el petit, de vuit anys, passats els quinze minuts de rigor que s'ha d'esperar per descartar reaccions al·lèrgiques i poder tornar a casa. La Meritxell, la seva mare, tenia "claríssim" que el volia vacunar ja i ha sigut un dels primers 100 menors de 5 a 11 anys que s'han vacunat aquest dimecres a la tarda a la Fira de Barcelona en el primer dia de la campanya infantil a Catalunya. "Ho estàvem esperant. El dia que van obrir els torns vam demanar hora", explica.

Un total de 3.712 nens i nenes han rebut la primera dosi el primer dia de campanya i tots els pares i mares que han acompanyat els fills a la Fira estan convençuts de vacunar-los –van ser els primers a demanar hora–. Al·leguen els mateixos motius: són els únics que quedaven sense vacunar de la família i venen dies de celebracions i volen afegir un grau de protecció a les trobades amb els avis. A més, ho veuen necessari per normalitzar les dinàmiques a l'escola i evitar que els grups bombolla s'hagin d'aïllar quan es detecta un positiu. L'Ana és una d'aquestes mares i explica que abans d'agafar hora es va assessorar amb metges sobre si era segur vacunar la Sofia, de 7 anys. "Tots em van dir que endavant i no he tingut dubtes en cap moment. Un cop aquí, sent el primer dia, és cert que una part de mi pensa que són com conillets d'Índies, però en altres països ja hi ha molts nens vacunats i confio plenament en les vacunes i en els pediatres", assegura.

De cara al cap de setmana, al punt de vacunació infantil de la Fira (separat del dels adults) es posaran almenys 1.800 vacunes –1.200 dissabte i 600 diumenge–, totes amb cita i en horari de tardes. La idea del departament de Salut és poder oferir "més cites en tots els torns i hores" els pròxims dies, quan es pugui veure quin és el ritme d'inoculacions. De moment, la coordinadora del punt de vacunació, la infermera Lourdes Carrés, qualifica l'ambient de "tranquil i relaxat": "Això ens dona marge per treballar i perquè els nens se sentin més còmodes a l'hora d'arribar, vacunar-se, entendre la informació i tenir l'espai que necessitin per estar a gust".

De fet, al recinte se senten alguns plors i uns quants "no vull", però també n'hi ha que surten del box fent saltirons, com la Maria, que assegura que "no li fa mal el braç ni res". "Em volia vacunar per no pillar el covid", diu mirant de reüll el seu pare, el Ferran. Diu que la nena ha rebut totes les vacunes incloses en el calendari vacunal i defensa que la del covid no serà una excepció, ja que està molt estudiada i s'està posant més que moltes altres. "La novetat pot fer una mica de por, però jo no soc expert en microbiologia o virologia i confio en la gent que sí que ho és i treballa per aconseguir les vacunes. La resta forma part del xou de l'ésser humà, perquè antivacunes n'hi ha hagut sempre, defensant coses que no es demostren científicament", afirma.

L'Òscar abraça el seu fill, l'Austin, esperant per poder marxar a casa després que l'hagin vacunat a la Fira de Barcelona.

Amb tot, les famílies veuen "comprensible" que hi hagi pares i mares amb dubtes a l'hora de vacunar els fills o que vulguin esperar una mica abans de fer-ho. "Entenc que hi hagi reticències i debats, però també que abans de fer una campanya de vacunació s'han fet moltes proves arreu del món i amb aquestes proves ha quedat demostrat que són vacunes segures i que no provoquen efectes secundaris", explica l'Òscar, que vol destacar que cal ser responsables i protegir els més petits per "sortir plegats del pou on el virus ens ha ficat". El seu fill Austin, d'11 anys, també espera que tots els companys de classe es vacunin aviat. "Jo tenia ganes de vacunar-me, no ha sigut una obligació. Hi ha molta gent que s'està infectant i que està passant-ho malament i jo volia vacunar-me per estar millor i perquè la gent pateixi menys", diu. Fins aquest dimecres al vespre, s’han tramitat 82.071 cites per vacunar menors a tot el país.

stats