Societat11/12/2020

Sanitaris de Madrid denuncien "trasllats forçosos" al nou hospital d'Ayuso

"Haurem d'anar al Zendal en algun moment, amb algun contracte, a fer alguna feina"

Núria Rius Montaner

Madrid"Ens han informat de la desinformació". D'aquesta manera la Belén, una metge adjunta de l'Hospital 12 de Octubre del barri madrileny d'Usera, a Madrid, sintetitzava la situació en la qual es troben ella i 51 professionals més d'aquest centre públic. Fa una setmana la conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid els va notificar –a través dels seus responsables– que haurien de marxar, tant sí com no, al nou hospital de pandèmies anomenat Hospital Isabel Zendal.

Però quan, com i per fer-hi què? "Només sabem que en algun moment haurem d'anar allà, amb algun contracte que encara no coneixem, a fer alguna feina", contestava la Belén a l'ARA. Ella només fa tres mesos que treballa al 12 de Octubre. En el seu cas va ser el seu cap de medicina interna qui li va comunicar la notícia. "Em va dir que era de les nominades", comentava rient per sota de la mascareta, com si es tractés d'un concurs televisiu. El seu és un dels "trasllats forçosos" que la regió durà a terme per omplir de professionals sanitaris les noves instal·lacions aixecades per Isabel Díaz Ayuso i que han entrat en funcionament aquest mateix divendres rebent tan sols una pacient, segons ha informat la Comunitat.

Cargando
No hay anuncios

Contra aquesta situació, ella i un centenar de companys seus, així com pacients del 12 de Octubre, han sortit aquest dijous al migdia davant les portes de l'hospital en protesta per les derivacions. També ho han fet 13 centres hospitalaris més de Madrid. "Ayuso dimissió, Ayuso dimissió" o "Tots ens quedem" eren els cants que els professionals traslladaven a tots els qui passaven per davant del centre i amb els que mostraven la indignació d'unes plantilles enfadades. "Ara mateix la utilitat és escassa", afegia la Belén. Tant ella com els seus companys consideren que en aquests moments la congestió sanitària al centre és "molt molt molt inferior a l'agost o al setembre". "No té cap sentit", afegia la metge.

Cargando
No hay anuncios

"Ens sentim maltractats per l'administració. Estem donant el millor de nosaltres, intentant recuperar la normalitat, i la resposta és nul·la", denunciava la Irene, una altra metge a qui també han notificat fa una setmana que ha de deixar el seu lloc actual. Des de l'inici de la pandèmia aquest sentiment ha estat generalitzat entre els professionals dels hospitals i dels centres de salut de la regió, una de les més castigades pel coronavirus. La Irene fa dos anys que va tornar a treballar a l'Hospital 12 de Octubre, on hi va fer la residència, i assegurava que aquest nou escenari "l'únic que fa és aprofundir encara més en la infradotació de les plantilles del centre, que estaven fatal abans de la pandèmia".

Un dels altres aspectes que preocupa als sanitaris és qui farà la feina de tots els que marxin. Doncs de moment ningú, perquè la conselleria de Salut no ha explicat si cobrirà les baixes de les persones derivades. "Aquí no sobren persones, i això implicarà encara més una sobrecàrrega per a tothom. O una sobrecàrrega o que es tanquin les consultes, però aleshores ¿qui atendrà els pacients?", assenyalava la Irene.

Cargando
No hay anuncios

Reorganitzar Nadal

"Ja tenim les guàrdies i les vacances de Nadal muntades", exclamava la Belén. Un company seu, el Raúl, denunciava que a les portes de les festes suposa "un desgavell". "Què passa si ara ens diuen que un de nosaltres ha de marxar? Doncs que no sabem si podrem conservar les vacances, i això afecta molt tant en l'àmbit laboral com als pacients", avisava. Ell, de moment, no és a la llista dels professionals que seran derivats a l'hospital de pandèmies, però li ha anat de ben poc. "Traslladen sis metges de medicina interna del 12 de Octubre al Zendal. I jo soc el número 7. Si algú agafa la baixa o renuncia em tocarà llepar", es queixava. A més, ell viu a 40 quilòmetres del nou centre hospitalari i assegura que si li toqués el canvi això significaria "reorganitzar-ho tot".

Cargando
No hay anuncios

"Els que ens quedem aquí estem expectants per saber què passarà amb els nostres contractes, però sobretot amb els nostres pacients", apunta la Pilar, una altra metge. Ella, de moment, no ha estat seleccionada, però assegura que el temor el tenen tots: "És una ruleta de la sort". Apunta que fa setmanes que estan demanant reunions amb els gerents per saber quina serà la seva situació a partir de l'1 de gener, ja que, com molts altres companys, té un dels famosos "contractes covid". Són contractes temporals que el govern madrileny va establir en el marc de la pandèmia per afrontar els mesos de més saturació hospitalària, però que acaben el dia 31 de desembre sense cap certesa sobre si es renovaran o no. "Tots els intents [de negociar] han fracassat", asseverava a l'ARA la Pilar.

Amb tot, les polèmiques no deixen d'aflorar al voltant del nou hospital de pandèmies Infermera Isabel Zendal, que es va inaugurar l'1 de desembre passat, quatre setmanes després de la data prevista. Ara, des de la conselleria de Sanitat es reconeix que els retards de les obres no faran penalitzar les empreses, tot i que així s'estipula als contractes originals, segons va avançar la Cadena SER. El motiu, sorprenent: la pluja.