Successos

Segrestos i transports inhumans fins a Barcelona: els pakistanesos que traficaven amb els seus compatriotes

La Policia Nacional deté 7 persones i allibera 17 víctimes d'aquesta xarxa de tràfic d'éssers humans

3 min
Furgoneta interceptada a Sant Adrià del Besòs.

BarcelonaSense menjar ni aigua. Tampoc tenien seients, ni cinturons ni cap finestra. Passaven gairebé 20 hores amuntegats al maleter d'una furgoneta amb la promesa de trobar una nova (i millor) vida a Catalunya. Era una furgoneta antiga i ronyosa on viatjaven una desena de persones. No tots podien estar asseguts alhora i mai podien sortir-ne, ni tan sols quan paraven a posar gasolina. I si havien d'orinar? Ho feien en ampolles de plàstic. Tots eren homes provinents de l'Índia i el Pakistan que havien pagat entre 10.000 i 12.000 euros per a un viatge inhumà. Els responsables del transport eren compatriotes seus que els havien convençut d'abandonar les seves regions i anar cap a Barcelona. Ara la Policia Nacional els ha enxampat: ha detingut set persones i ha alliberat disset víctimes d'aquesta xarxa de tràfic d'éssers humans.

La banda tenia captadors en diverses regions del Pakistan que oferien el viatge fins a Espanya. La ruta era llarga i els investigadors, segons fonts consultades per l'ARA, només n'han pogut concretar una part. Saben que entraven a Europa per Turquia i després es desplaçaven fins a França o Itàlia. Allà els esperaven les furgonetes de la xarxa criminal i començava el viatge com a mínim amb dues destinacions: o Barcelona o Portugal. La xarxa gairebé mai repetia la ruta per si la policia la controlava.

Les condicions inhumanes no s'acabaven amb el transport. Si les víctimes no havien pogut pagar tot l'import (i sovint era així) les tancaven, també amuntegades, en pisos de Sant Adrià de Besòs fins que la família no n'abonés la resta. Els prenien el mòbil i no els deixaven sortir d'aquests pisos petits i ronyosos. La Policia Nacional en va aconseguir localitzar tres on malvivien disset persones que ja han estat alliberades.

Feien les seves necessitats en ampolles de plàstic.
Furgonetes on els transportaven.

La investigació, de fet, també es va iniciar a Sant Adrià de Besòs, quan el juliol de l'any passat la policia va interceptar una furgoneta amb onze persones a dins. Fonts policials asseguren que les condicions amb què els transportaven posava en risc la seva vida. La furgoneta de Sant Adrià era només una petita part d'un grup criminal de grans dimensions, que tenia vuit furgonetes més repartides per Europa. Els líders eren homes pakistanesos que estaven establerts a Catalunya i van fer del transport aquí la manera il·lícita d'enriquir-se. Segons fonts policials, només es dedicaven a això i tenien una gran xarxa d'empleats que anava des dels vigilants dels pisos fins als conductors i els captadors al Pakistan.

Operació a Torredembarra

Precisament, aquest dilluns la Policia Nacional i la Guàrdia Civil també estan duent a terme una operació contra una suposada trama d'explotació laboral d'estrangers amb epicentre a Torredembarra, al Tarragonès. Des de primera hora, desenes d'efectius dels dos cossos han entrat en restaurants i pisos de la zona amb l'objectiu de desarticular una presumpta xarxa d'explotació laboral d'immigrants. En el punt de mira hi ha una dona, ja detinguda, relacionada amb la gestió d'almenys tres restaurants situats al passeig Marítim de Torredembarra, on hauria contractat de manera irregular diversos treballadors, la majoria d'origen sud-americà, segons fonts consultades per l'ARA. També hi ha un home detingut per aquests fets, segons les mateixes fonts. La policia no només investiga la situació irregular d'aquests treballadors, sinó també en quines condicions treballaven a les cuines. Ara mateix, el cas està sota secret de sumari.

Una dona detinguda custodiada per agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional en una operació policial conjunta a Torredembarra relacionada en una trama suposadament amb explotació laboral.
stats