Successos
Societat Successos 11/12/2023

La banda que aconseguia permisos de residència per a migrants captant esposes a les discoteques

La Policia Nacional deté 10 persones per haver concertat fins a 18 matrimonis fraudulents

2 min
Dos agents de la Policia Nacional patrullant.

BarcelonaPul·lulaven per les zones d'oci nocturn més famoses de Barcelona, sobretot al Port Olímpic, a la cerca de noies joves espanyoles. La primera pregunta sempre era la mateixa: "Com vas de calés?" Si la resposta era que bé, descartaven aquest perfil. Buscaven, sobretot, noies que anessin malament de diners per fer-los l'oferta. A canvi d'una comissió, es casarien amb un noi d'origen estranger i així ell podria obtenir el permís de residència. És el modus operandi d'una activa xarxa criminal de matrimonis concertats que la Policia Nacional ha desmantellat a Osona.

Les noies que acceptaven l'oferta no només s'havien de presentar un dia en un notari i firmar un paper, calia crear una història d'amor creïble per superar l'entrevista amb la Policia i se l'havia d'estudiar a fons perquè no hi hagués escletxes. Al cap d'uns dies, la jove coneixia al seu futur marit. En tots els casos els marits eren persones migrants en situació irregular a Espanya que buscaven desesperadament un permís de residència. També els captaven pel carrer i els hi prometien papers a canvi d'un elevat preu. La xifra de partida eren 6.000 euros, però la banda criminal sempre intentava treure més diners: hi ha casos en què els migrants han pagat fins a 10.000 euros.

Abans de ser inscrits oficialment com a parella de fet, una unitat especialitzada de la Policia Nacional fa una entrevista individual al marit i a la muller per confirmar que la seva és una història d'amor real i no hi ha interessos al darrere. En una d'aquestes entrevistes, una de les parelles es va contradir en diversos detalls clau de la seva relació, i això va fer aixecar sospites. La policia va indagar més en qui hi havia darrere d'aquell presumpte matrimoni concertat i ha acabat detenint deu persones per formar part d'una xarxa criminal de diverses nacionalitats que era molt activa i organitzada.

Repartiment de funcions

El grup tenia una jerarquia clara: hi havia un cap visible que supervisava tot el procés i les funcions estaven perfectament dividides. Hi havia la persona que captava noies a les discoteques, el que buscava nois immigrants pel carrer i també els que facilitava un niu d'amor. Aquest últim s'encarregava de buscar propietaris de pisos que, també a canvi d'una comissió, permetessin que els dos membres de la falsa parella s'empadronessin al seu immoble com a llogaters. Aquests domicilis gairebé sempre eren a la comarca d'Osona. Quan aquesta part ja estava solucionada, tots dos anaven a un notari i firmaven la seva constitució com a parella de fet. La firma del notari era el pas previ per sol·licitar la inscripció al Registre de Parelles Estables de Catalunya. En aquest punt era quan tocava passar pel tràngol d'una entrevista amb la Policia Nacional.

En total, fonts policials apunten que hi ha 18 casos confirmats de matrimonis fraudulents facilitats per aquest grup criminal. La investigació, però, continua, perquè la policia sospita que hi pot haver més casos no detectats. A part de les detencions (els deu membres de la banda han quedat en llibertat amb càrrecs), també s'han elevat diverses propostes de sanció per als titulars dels habitatges que permetien l'empadronament de les parelles. Ja s'ha demanat que se suspenguin els 18 matrimonis concertats, així com els permisos de residència que van aconseguir els marits.

stats