Successos

Cau una xarxa que feia presentar denúncies falses de violència masclista a dones prostituïdes

Les dones denunciaven falses agressions per aconseguir permisos de residència i ajudes econòmiques

ARA
2 min
Vehicle i dos agents dels Mossos davant d'una comissaria

BarcelonaPer un cantó convencien dones prostituïdes perquè es fessin passar per víctimes de violència de gènere i per l'altre pactaven amb homes amb problemes econòmics o de drogoaddicció que fossin el cap de turc i acceptessin les conseqüències de les denúncies falses que presentaven les dones. Tot plegat per aconseguir permisos de residència i ajudes econòmiques. Segons ha avançat el diari El Segre i han confirmat els Mossos d'Esquadra, aquest dijous a la tarda la policia catalana ha detingut a Lleida els responsables d'aquest entramat i les onze dones que haurien presentat denúncies falses per violència masclista.

Els tres organitzadors eren una dona i un home de 38 i 39 anys, veïns de Lleida; i una tercera dona d'uns 60 anys era qui oferia a dones prostituïdes a Huelva la participació en l'engany. Els tres líders de la trama estan pendents de passar a disposició judicial en les pròximes hores, mentre que les onze dones acusades d'interposar denúncies falses han quedat en llibertat amb càrrecs.

L'inspector i cap de l'àrea d'Investigació Criminal de Lleida, Sergi Mesalles, ha explicat que el dispositiu va començar fa prop d'un any arran de la denúncia d'una dona obligada a exercir la prostitució que va descriure l'existència d'un grup criminal dedicat a fer que altres dones que exercien la prostitució poguessin obtenir documentació amb denúncies falses de violència masclista. Mesalles també ha detallat que dos homes que van accedir a ser denunciats i que compleixen condemna a la presó per aquests fets han col·laborat en la investigació i han descrit l'operativa utilitzada per materialitzar el frau.

La pràctica detectada a Lleida és un cas totalment excepcional, ja que, segons dades de la Fiscalia General de l'Estat, les denúncies falses suposen menys del 0,01% del total.

Agressions simulades al carrer

Segons han explicat els Mossos, els líders de l'engany oferien diners i drogues a homes amb problemes perquè es fessin passar per atacants i simulessin agressions al mig del carrer. També havien d'assumir les conseqüències de falses denúncies per violència masclista. Per la seva banda, les falses víctimes asseguraven que l'agressor era la seva parella i que patien violència de gènere. Perquè les denúncies semblessin reals, es feien fotografies uns dies abans amb els presumptes agressors i els feien deixar peces de roba als seus domicilis.

En ser reconegudes com a víctimes de violència masclista, les dones aconseguien regularitzar la seva situació a Espanya, mitjançant una autorització de residència temporal i treball per circumstàncies excepcionals. A més, també podien acollir-se a ajuts aprofitant-se de la normativa que protegeix les víctimes reals de violència masclista.

El març de 2023 la policia catalana va començar a sospitar la possible existència d'aquesta trama i van obrir una investigació que va finalitzar aquest dijous amb catorze detencions (els tres líders de la trama i les onze dones). Els detinguts estan acusats dels delictes de denúncia falsa, simulació de delicte, falsedat, afavoriment de la immigració il·legal i pertinença a organització criminal. La investigació de la Unitat d'Investigació Segrià-Pla-les Garrigues continua oberta i no es descarten noves detencions.

stats