Societat 29/05/2019

Les entitats socials denuncien que el repartiment injust de l'IRPF les ofega

Critiquen l'Estat per congelar els fons que ha de rebre Catalunya i la Generalitat per com els acaba distribuint

G.g.g.
2 min
El Tercer Sector denuncia que el model de repartiment del 0,7% de l'IRPF perjudica les entitats socials catalanes

BarcelonaLes entitats socials es revelen contra la precarietat dels fons estatals extres i la inacció de la Generalitat. La Taula d'Entitats del Tercer Sector ha denunciat aquest dimecres que el 2019 serà el tercer any consecutiu que Catalunya es queda sense la partida econòmica de l'Estat que prové de la casella de la renda amb finalitats socials, tot i que en l'exercici de l'any passat es va recaptar un 4% més respecte al 2017. L'agrupació, però, ha matisat que, tot i que la gestió estatal dels fons és deficient, la Generalitat també n'és responsable en part. "El govern català no té en compte els criteris que hem proposat les entitats socials per fer una transició entre l'antic model i l'actual", ha lamentat la presidenta de la Taula, Francina Alsina.

La resposta de la Taula arriba després que el Govern hagi acusat l'Estat de congelar injustament els fons provinents de la renda i de "maltractar" els col·lectius més vulnerables de Catalunya amb el model de repartiment vigent. El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha recriminat al govern espanyol que penalitzi sempre les entitats "governi qui governi" i encara que Catalunya sigui el territori que més marca la casella solidària del 0,7%.

El Homrani ha qualificat de "vergonya" que Catalunya generi el 25% dels recursos que provenen d'aquest impost i que Espanya només n'hi retorni el 14%. Una queixa que comparteixen les entitats socials, que asseguren que Catalunya no veurà un sol euro dels 9.400.000 € extres d'aquest any. "Per tercer any consecutiu, les entitats socials catalanes tornaran a rebre 31 milions d'euros i quedaran fora de l'augment de la recaptació total a l'Estat", retreuen en un comunicat.

En representació de les més de 3.000 entitats que agrupa, la Taula del Tercer Sector ha indicat que s'ha demanat reiteradament a l'executiu estatal un canvi en els criteris de repartiment de l'IRPF, al·legant que "no són ni equitatius ni proporcionals amb la complexitat social catalana i l'aportació dels contribuents catalans".

Alhora, però, els col·lectius asseguren que si bé Catalunya pretén finançar projectes per donar resposta a emergències socials, el departament ha fet cas omís a les recomanacions i les propostes del tercer sector: "[Reclamem] que aquestes modificacions vagin acompanyades d'alternatives concretes perquè hi ha projectes d'atenció directa, que fa anys que funcionen i que són un servei bàsic, que s'han quedat sense finançament o que s'ha retallat fins al punt de posar en risc la seva continuïtat".

Crítiques a Sánchez

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha criticat la "falta de transparència" del govern espanyol pel que fa al model de repartiment dels fons solidaris. "No hi ha manera que expliquin clarament les xifres", ha retret en al·lusió a la quantitat que es recapta a cada territori i la manera com es reparteix entre els territoris.

Segons el conseller, l'executiu socialista va assegurar que es "mirarien" bé la qüestió, però que després de diverses trobades encara "ho volen aprovar en una reunió telemàtica". El Homrani ha advertit que aquesta actitud acabarà provocant que la ciutadania no marqui la casella dels fins socials en la seva declaració, fet que causarà un problema per a les entitats, a les quals limita els recursos i la capacitat de resposta.

stats