Societat 07/06/2019

Treballadors socials de serveis externalitzats de Barcelona denuncien la precarietat laboral

Els empleats lamenten que les condicions del nou concurs "amplien la ràtio d'usuaris però no els recursos"

Sílvia Camacho
2 min
La pancarta que s'ha exhibit en la mobilització d'aquest matí

BarcelonaTreballadors socials de serveis externalitzats de l'Ajuntament de Barcelona, el Servei d'Inserció Social de Famílies Rom –SISFA Rom– i el Servei d'Intervenció Social –SIS– s'han mobilitzat contra la precarietat laboral que pateixen des de fa anys. Els empleats dels serveis que atenen famílies sense llar a Barcelona denuncien que el plec del nou concurs, presentat a finals de maig, no reflecteix les condicions que s'havien acordat prèviament. Segons fonts dels treballadors, "amplien la ràtio d'usuaris però no els recursos". Els col·lectius s'han manifestat aquest matí davant la seu de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Barcelona amb el lema "Externalització = Precarització", com també van fer dimecres.

Els treballadors, fins ara contractats per l'empresa ASISPA, lamenten que havien acordat que es milloraria la situació laboral en reunions prèvies a la sortida del plec, però cap de les noves condicions apareix en l'actual contracte públic per als anys 2019-2022. Millores en el salari, nous horaris, més ajuda i recursos a les famílies ateses eren algunes de les mesures que s'havien acordat, sumades als complements salarials. "Hi ha treballadors que porten 10 anys amb el mateix salari", han denunciat alguns empleats del SISFA Rom.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona han informat que el nou concurs "preveu un increment pressupostari del 16,4%, al passar dels 2,03 milions d'euros del període 2015-2018 als 2,36 milions previstos per al nou període" i han assegurat que "en tot moment" s'ha volgut que això repercuteixi en les condicions laborals dels treballadors, ja que s'ha estudiat "com fer-ho obligatori des dels plecs de condicions". Els serveis jurídics, però, els han advertit que "no és possible afegir cap especificació concreta en relació a les retribucions" pel fet que posaria "en risc el procés de contractació pública perquè el concurs podria ser impugnable".

Atenció als assentaments de barraques

Els serveis del SISFA Rom i el SIS treballen sobretot amb famílies portugueses i romaneses que viuen al carrer, normalment en assentament de barraques, i consideren que les conseqüències són tant per als treballadors com per a les famílies ateses: "Les condicions laborals de les persones amb més antiguitat no milloren i els usuaris no reben una bona atenció". El termini per presentar-se al concurs per al nou contracte acaba la setmana vinent. Aquest és l'únic nou contracte publicat fins ara, tot i que l'Ajuntament ha explicat que preveu "la publicació d'altres contractes de professionals que atenen gent en situació de carrer".

stats