Societat30/06/2021

El Tribunal de Comptes desestima la principal denúncia d'Agbar contra l'Ajuntament de Barcelona

L'import malgastat que s'atribuïa a Colau i tres acusats més era de 875.293 euros

BarcelonaLa guerra per la municipalització de l'aigua que enfronta l'Ajuntament de Barcelona amb Agbar té un nou capítol. Un dels dos fronts legals que la companyia havia obert contra el govern de la ciutat no s'ha admès a tràmit, i els afectats, amb l'alcaldessa Ada Colau al capdavant, respiren tranquils. La Societat General d'Aigües de Barcelona (SGAB), de la qual depèn Agbar, havia denunciat unes "presumptes irregularitats en la gestió econòmica financera" de l'Ajuntament de Barcelona per valor de 875.293 euros. Aquests diners s'havien invertit en investigar el procés de municipalització de l'aigua i, segons Agbar, s'havien malgastat perquè la gestió de l'aigua no és competència municipal sinó de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). En cas d'haver-se acceptat el cas i concloure que l'acusació era certa, l'alcaldessa Ada Colau; el regidor Eloi Badia; la interventora Teresa Llor, i el gerent d'Ecologia Urbana, Jordi Campillo, haurien d'haver fet front a aquest import, en una situació similar a la que viuen actualment una part dels polítics independentistes per haver impulsat l'acció exterior del Govern.

Dels 875.293 euros en litigi, 499.925 s'havien destinat a Barcelona Regional i 360.368 euros a Barcelona Cicle de l'Aigua, sempre amb l'objectiu d'analitzar com fer la "transició cap a la gestió pública de l'aigua". El Tribunal de Comptes considera que l'Ajuntament de Barcelona no ha malgastat aquests diners perquè té competències sobre la matèria: "No s'aprecia cap infracció comptable o pressupostària per l'adopció, per part de l'Ajuntament de Barcelona, de compromisos de despesa relacionats amb la gestió de l'aigua, i aquest ajuntament té competències en la matèria". La resolució del Tribunal de Comptes, a la qual ha tingut accés el diari ARA, també determina que l'Ajuntament "té legitimitat per plantejar i incentivar un règim d'aigua alternatiu".

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, el Tribunal de Comptes sí que veu "una possible infracció comptable" en la subvenció de 15.000 euros que l'Ajuntament va atorgar per recollir signatures per organitzar la consulta ciutadana sobre la gestió de l'aigua. L'escrit recorda que la consulta, que havia estat aprovada en ple municipal l'octubre del 2018, no es va acabar realitzant perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va tombar el reglament municipal que l'havia de permetre, arran d'una denúncia d'Abogados Catalanes por la Constitución, i, per tant, aquests diners invertits sí que "podrien haver causat un perjudici als fons públics".

El regidor de Participació, Marc Serra, valora positivament les conclusions del Tribunal de Comptes, ja que "descarta la tesi d'Agbar que l'Ajuntament havia actuat fora del seu marc competencial". "És un clar revés judicial", ha conclòs. Sobre l'inici de la instrucció per la subvenció dels 15.000 euros, Serra destaca que quan es va atorgar "la consulta era plenament vigent, ja que la van tombar dos anys més tard". El regidor, que és jurista, ha explicat que aquests diners no es van donar per organitzar la consulta, sinó per pagar la recollida de signatures, al preu que es paguen en totes les iniciatives ciutadanes (un euro per cadascuna).

Cargando
No hay anuncios

Una altra causa

Agbar també ha fet saber al Tribunal de Comptes que el ministeri fiscal està investigant unes altres subvencions atorgades per l'Ajuntament a diferents entitats, com Enginyers Sense Fronteres, al considerar que podrien ser irregulars. En aquest cas, el Tribunal també considera que cal investigar "l'existència d'un possible perjudici als cabals públics" en l'atorgament d'aquestes subvencions. El Tribunal de Comptes, doncs, sí que estudiarà aquestes subvencions, que ja investiga la Fiscalia, i l'atorgament dels 15.000 euros per recollir les signatures de la consulta. El procés, que està "molt agafat amb pinces", segons Serra, comença ara.