Violència masclista

Víctimes de violacions quedaran desateses per falta de diners

Les entitats contra la violència sexual AADAS i PrevenSi aturen temporalment els seus serveis per manca de subvencions

3 min
Manifestació contra la violència masclista a Madrid el 2015

BarcelonaEl futur de les principals entitats catalanes dedicades a fer front a la violència sexual perilla. L'Associació d'Assistència a Dones Agredides Sexualment (AADAS), l'únic recurs en tot el territori català d'atenció directa, especialitzada i gratuïta a les persones que han patit violència sexual, està temporalment aturada. A més, a partir de l'1 de juny, les treballadores quedaran a l'atur. Les circumstàncies de PrevenSi, un projecte pioner a l'estat espanyol especialitzat en la prevenció de l'abús sexual infantil, no són gaire més esperançadores: des del 15 de maig, la línia telefònica i el xat atesos en viu per una especialista en pedofília i pederàstia estan inoperatius. Des d'AADAS ho atribueixen a una "manca de suport institucional". "És un tema de deixadesa cap a les violències masclistes i les entitats del tercer sector", denuncia la coordinadora de l'associació, Maria Sellés.

L'organització considera la situació "escandalosa" donat que habitualment rebia subvencions del Govern, de l'Ajuntament de Barcelona i de la Diputació de Barcelona i, segons AADAS, cap dels tres ha reaccionat quan se li ha comunicat aquesta situació crítica. A més, enguany la Generalitat no ha admès a tràmit la sol·licitud d’AADAS per a la subvenció amb càrrec als fons del 0,7% de l’IRPF que feia 30 anys que rebia, a causa d’un error tècnic de l’entitat. Per a Sellés, la situació límit en què es troben és fruit "d'una precarietat històrica i crònica, a causa del sistema de subvencions públiques". "No ho entenem", lamenta la coordinadora, i explica que encara els deriven persones des de la xarxa pública: "Treballem amb serveis socials d'ajuntaments, hospitals, Mossos d'Esquadra, serveis d'atenció a la víctima, del Programa Sara..."

PrevenSi, d'altra banda, va néixer de la unió entre l'Institut de Psicologia Forense, l'associació Intress i la Fundació Ires, i es va posar en marxa "amb fons propis" amb l'esperança que l'administració col·laborés amb el finançament. Això, però, no ha sigut així, i actualment no compten amb cap contribució econòmica pública ni privada, més enllà del que aporten les entitats impulsores de la iniciativa. "La violència sexual és un problema transversal, que afecta totes les administracions. No n'hi ha cap que consideri que és un tema exclusivament seu", critica una de les impulsores de PrevenSi, Meritxell Campmajó. Avisa que els caldria una font de finançament estable que permetés mantenir el telèfon de manera generalitzada, però que cap administració ha entomat la petició.

Sense acompanyament ni prevenció

Les conseqüències de la interrupció d'aquests serveis són alarmants, sobretot a llarg termini. "Continuarem atenent voluntàriament les dones que ja estaven a teràpia amb nosaltres. Però ja no podem acceptar casos nous", lamenta Sellés. AADAS ofereix acompanyament psicològic sense límit de sessions i amb la freqüència que la persona necessiti, assessorament jurídic i suport comunitari. "Cada dia rebem entre 1 i 2 trucades de persones que han estat agredides sexualment (sense comptar caps de setmana). Ja hi ha una llista d'espera, amb cinc noies apuntades. Multiplica-ho pel temps que estarem inactius, és a dir, fins al 2023", subratlla Sellés.

Així mateix, amb l'aturada de PrevenSi també es deixa de donar resposta a un "gruix molt gran de la població", assegura Campmajó. "Ja hi ha programes de tractament, però no existeix cap programa públic que atengui pedòfils amb caràcter preventiu", afegeix. En un inici, el setembre del 2019, l'entitat va posar en marxa la seva línia d’atenció telefònica, per mail i xat amb un horari d’atenció de 20 hores setmanals. El mes d'abril del 2021 es va haver de reduir a 12 hores setmanals; ara està inactiu. "S'estima que cada pedòfil té entre 4 i 7 víctimes, i ara hem perdut la capacitat de captar-los. Són persones que podrien entrar en tractament", critica. En aquest sentit, entre el 2020 i el 2021, el nombre total de consultes directes que es van rebre per via xat i telèfon va ser de 884. Així mateix, la web va rebre més de 88.000 visites, 24,6% de les quals eren consultes a l’apartat dirigit a persones que se senten atretes per infants o adolescents, la primera secció més visitada del lloc. "Socialment, només estem dient a les víctimes que es protegeixin. No estem dient als pedòfils que hi ha tractament", reivindica la impulsora.

Sellés, d'altra banda, exigeix "explicacions i transparència". "Com pot ser que ens deixin morir d'aquesta manera? El ministeri d'Igualtat destina 13 milions d’euros a Catalunya dels fons del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. On són aquests diners? Ningú se'n fa responsable", critica.

stats