Societat 10/08/2021

Yaritza: tot l'agost pendent d'un desnonament malgrat l’informe de vulnerabilitat

El Sindicat de Barri del Poble Sec de Barcelona denuncia que el desallotjament es pot executar en qualsevol moment

Joana Garreta Passola
2 min
El Sindicat de Barri del Poble Sec dona suport a la Yaritza i a la seva filla per fer front al desnonament a què s'enfronten

BarcelonaLa Yaritza Tapia fa quasi un any i mig que viu amb la seva filla de nou anys en un pis al barri del Poble-sec. Des d’aquest dimarts s’enfronta a un desnonament amb data oberta malgrat que disposa de l’informe de vulnerabilitat, tal com confirmen fonts de l'Ajuntament de Barcelona –i d’una data fixada per reunir-se amb la Mesa d’Emergència–, que no té una alternativa d’habitatge i que la llei no permet els desnonaments de famílies vulnerables i sense una solució. Tapia critica els temps de l’Ajuntament de Barcelona. Explica que fa tres mesos que va entregant els mateixos papers a l’administració, però que s’haurà d’esperar al 6 de setembre per entrar a la Mesa d’Emergència, quan previsiblement “ja estigui al carrer”.

La primera data de desnonament es va fixar al mes de juny, però, després de presentar l’informe de vulnerabilitat, la jutge va cancel·lar-lo. Aquesta vegada, i tenint el mateix informe, la jutge “desobeeix el decret i marxa de vacances”, denuncia Nerea Miralles Aguilar, membre del Sindicat de Barri del Poble Sec. Segons Miralles, quan van demanar al jutjat de guàrdia que s'ho repensessin o ho consideressin, només els van contestar que “no pertoca”. Insistint, van rebre la resposta que no es tornaria a prorrogar aquest desnonament, perquè ja s’havia cancel·lat abans. Fonts de l'Ajuntament confirmen que el jutge no ha acceptat aplicar la moratòria.

Negociacions en marxa

Tot i això, dilluns al vespre, poques hores abans de començar la data oberta de desnonament, es va aconseguir que la propietat, Lanusei Investments SL –que és una filial de Blackstone– i l’Ajuntament de Barcelona iniciessin les negociacions. Miralles explica que “hi ha una negociació oberta i que les coses van bé”, i fonts del consistori asseguren que la propietat s'ha compromès a demanar la suspensió del desnonament. Però mentrestant es pot continuar executant i, encara que s’aconseguís un acord i es retirés la denúncia, això tampoc no garanteix que s’aturi: el jutjat pot decidir continuar endavant.

El sindicat ha denunciat que les institucions han deixat les famílies desprotegides. D'una banda, Miralles destaca que el decret llei que hauria d’emparar aquests casos segueix deixant “l’última paraula en mans dels jutges”, tot i que s'havia assegurat que això s’arreglaria amb la pròrroga per evitar cap més desnonament de famílies vulnerables. A banda, Miralles també critica la gestió de la Generalitat, a qui també s’ha demanat ajuda a través del pla de xoc que aprovat a finals de juliol, però que, segons denuncia, ha aparcat el cas fins al setembre. I això malgrat que es va aprovar l’ampliació del programa Reallotgem per “donar cobertura a casos com el de la Yaritza”, ha exposat Miralles.

stats