1968 ON I QUÈ VA PASSAR
Diumenge 22/04/2018

Europa: creixen les protestes

A Alemanya el govern va declarar l’estat d’emergència

Ramón González Férriz
1 min
El líder estudiantil Rudi Dutschke (1940-1979), que va patir un intent d’assassinat el 1968, en una manifestació a la ciutat alemanya de Frankfurt.

L’11 d’abril del 1968, un pintor de parets va disparar tres vegades al cap a Rudi Dutschke, el líder més visible de la Federació Socialista Alemanya d’Estudiants. Aquesta associació, juntament amb altres grups més radicals de trotsquistes i maoistes, havien format l’anomenada Oposició Extraparlamentària quan al Bundestag es va establir una gran coalició entre socialdemòcrates i democristians. L’intent d’assassinat de Dutschke va rellançar l’onada de protestes, especialment contra el govern i l’editorial Axel Springer, que havia fet campanya perquè les autoritats prenguessin mesures més dràstiques contra els joves i les protestes. El govern va declarar l’estat d’emergència, la qual cosa va augmentar encara més un cicle violent que, després de l’assalt a un jutjat a finals d’any, els mateixos estudiants van considerar una traïció al caràcter pacifista del moviment. El 12 d’abril, milers d’italians es van reunir davant l’ambaixada d’Alemanya a Roma per protestar contra l’intent d’assassinat de Dutschke. Aquesta acció formava part d’un llarg cicle de protestes, la més simbòlica de les quals havia tingut lloc al març a la Facultat d’Arquitectura de Valle Giulia, on per primera vegada l’enfrontament entre estudiants i policies va ser violent. En un famós poema publicat uns mesos després, Pier Paolo Pasolini va criticar durament els joves: “A Valle Giulia, ahir, es va produir un episodi / de lluita de classes, i vosaltres, estimats (si bé estàveu al costat de la raó), éreu els rics”.

Lectura relacionada

'El honor perdido de Katherina Blum’ de Heinrich Boll (Seix barral, 2010)

Una noia és perseguida per un periodista que l’acusa de ser còmplice d’un assassí. Punxant reflexió del Nobel sobre violència, premsa i poder.

'Parte de la solución’ d'Ulrich Peltzer (Eterna cadencia 2011)

Una història d’amor i política que ens transporta als moviments d’esquerres de finals dels 70, escrita per una de les escriptores més brillants de la literatura alemanya actual.

stats