UN PAM DE MÓN

Gugusha i les intrigues de palau

La mà de ferro dels negocis del règim uzbek tenia molts enemics i avui està en arrest domiciliari

És la princesa destronada. Gulnara Karímova -Gugusha, com li deia carinyosament el seu pare abans de caure en desgràcia per un escàndol de corrupció- s’ha esvaït, engolida per un obscur arrest domiciliari, i el seu imperi s’ensorra. La filla del president de l’Uzbekistan, Islam Karímov, va arribar a ser una de les dones més poderoses de l’Àsia central, reina de la jet set mundial, dissenyadora de moda, cantant, ambaixadora, representant del seu país davant les Nacions Unides a Ginebra i una suposada defensora dels drets humans, fins que les protestes internacionals contra l’explotació infantil que obliga els nens a deixar l’escola per anar a recollir cotó als camps que enriqueixen els negocis del règim uzbek van provocar la seva expulsió de la passarel·la de Nova York. En unes gravacions secretes que va fer públiques la setmana passada la BBC, Karímova denunciava des de casa seva que a ella i a la seva filla gran les tracten “pitjor que als gossos” i que necessiten “ajuda mèdica urgent”.

Mimada pel pare, odiada al país

Gulnara era la cara glamurosa d’un règim brutal. La filla consentida d’un petròcrata -com l’havia batejat el setmanari Foreign Policy - que ostenta el títol de “pitjor dels pitjors”. Islam Karímov és el dictador més brutal, amb més presos polítics que tota la resta de Repúbliques centreasiàtiques sumades. És conegut perquè va arribar a bullir vius els seus enemics i perquè el 2005 va assassinar centenars de persones desarmades a la ciutat d’Andijan. Fins avui, l’home que governa l’Uzbekistan des de fa més d’un quart de segle només tenia una debilitat: la seva filla gran -“La persona més odiada de l’Uzbekistan”, segons un cable de l’ambaixador dels Estats Units a Taixkent, filtrat per Wikileaks.

La mà de ferro dels negocis del règim havia acumulat massa enemics. El dia que la premsa internacional va publicar que una empresa de telecomunicacions sueca havia pagat 300 milions de dòlars per poder accedir al mercat uzbek i l’escàndol va assenyalar directament Gulnara Karímova, el poderós entorn del dictador va engegar la seva maquinària. L’imperi de l’hereva política va començar a trontollar. Va perdre el càrrec d’ambaixadora a Ginebra. Centenars de milions de dòlars van quedar bloquejats en un compte a Suïssa mentre s’investigava el suposat pagament de suborns. Empreses, botigues, fundacions i cadenes de televisió de Karímova van patir la persecució del règim. Desenes de col·laboradors de la diva uzbeka van ser arrestats.

La primogènita del dictador va acusar públicament la seva mare i la seva germana petita, Lola -també ambaixadora davant la Unesco a París-, de complot per allunyar-la del pare. A principis d’any, però, l’omnipresent Gulnara s’havia esvaït. Les últimes denúncies a Twitter contra les violacions de drets humans a l’Uzbekistan -com si ella no hagués format part mai d’aquest imperi d’explotació, abusos i corrupció- van acabar d’encendre la ira d’un dictador cruel i d’un pare decebut que, de sobte, es quedava sense la successora natural a la presidència del país que ell havia somiat -i l’any que ve ha de convocar eleccions-. Islam Karímov ja té 76 anys i no governarà per sempre. Els poders opacs del règim ja han fet caure la torre més alta que els eclipsava.

Tot apunta a una guerra de clans en què el Servei de Seguretat Nacional de l’Uzbekistan, i sobretot el seu home fort, Rustam Inoiatov, sembla que exerceix un poder de control brutal sobre l’entorn del dictador. Segons una font diplomàtica russa que citava The Guardian, Lola Karímova-Tillaieva i el seu marit s’han convertit en nous actors a seguir en aquesta “batalla per la influència política a Taixkent”.

El fill de Gulnara, Islam Karímov Jr., que estudia dret a Oxford, va declarar el mes passat en una entrevista exclusiva al mateix rotatiu britànic que l’últim cop que va aconseguir parlar amb la seva mare va ser al mes de març. Diu que des d’aleshores només ha rebut alguns missatges de text des de telèfons anònims que no pot confirmar que siguin de Karímova.

La princesa uzbeka s’ha quedat sola, tot i que la seva solitud domiciliària no es pot comparar amb la de les presons uzbekes, on, segons Human Rights Watch, es practica sistemàticament la tortura i les violacions. Cap dels amics que assistien a les seves festes faraòniques -Bill Clinton, Vladímir Putin, Valentino, Oscar de la Renta, Joan Laporta, Julio Iglesias, Elton John o Sting- es recorda avui d’ella. Gulnara, diva milionària i glamurosa, intenta vendre’s avui com la víctima de les intrigues d’un palau opac que han convertit l’estrella de la jet set en la dona despentinada que xucla desesperadament un Nesquik amb palleta -l’última imatge d’ella que ha aconseguit fer circular.

Més continguts de