Hillary Clinton juga la carta de gènere: el pla per guanyar les presidencials del 2016

El triomf a les primàries demòcrates sembla, de moment, assegurat: l’ex cap de la diplomàcia dels EUA no té cap rival que li faci ombra

Hillary Clinton vol trencar el sostre de vidre més alt i dur del seu país, la presidència dels Estats Units, després de fer-hi “18 milions d’esquerdes” el 2008 -en referència als vots que va aconseguir durant les primàries demòcrates que va perdre contra el llavors jove senador Barack Obama-. Aquest cop, però, pensa jugar fort amb la carta de gènere per aconseguir arribar a la Casa Blanca el 2016.

[ Hillary Clinton anuncia la seva candidatura a la presidència dels Estats Units]

Els estrategs electorals del Partit Demòcrata asseguren que l’ex secretària d’Estat nord-americana i ex primera dama buscarà relacions directes amb dones votants i compartirà més històries personals. Temes que afecten les dones, com la baixa de maternitat, la igualtat salarial o escoles bressol més assequibles centraran una part important de la seva campanya. I, per tant, abraçarà un missatge de gènere que va evitar fa set anys.

De fet, Clinton podria jugar la carta de gènere de la mateixa manera que el president Obama va jugar la racial. Subratllarà el moment històric que viurà el país si és elegida presidenta. “¿No voleu veure algun dia una dona presidenta dels Estats Units?”, es va preguntar fa unes setmanes durant la festa del 30è aniversari de l’associació Emily’s List, que ajuda dones polítiques a guanyar càrrecs públics.

“Si guanya tindrà un impacte entre noies i joves semblant al que va tenir Barack Obama entre la comunitat afroamericana”, afirma Karen O’Connor, professora de l’American University i autora del llibre Gendering american politics (2006). O’Connor considera que Clinton té un perfil i una experiència sòlida. “No té el carisma del seu marit però és popular entre els ciutadans nord-americans”.

El triomf a les primàries demòcrates de Hillary Clinton sembla, de moment, assegurat. L’ex cap de la diplomàcia dels EUA no té cap rival que li faci ombra. Un 62% dels demòcrates afirmen que la votaran, segons una enquesta recent de la televisió CNN. A més, els sondejos també mostren que supera tots els possibles aspirants republicans. Tot i així, encara queden 10 mesos per a l’inici d’uns comicis llargs i durs, i no es pot donar res per fet fins que no sigui al sac i ben lligat.

“Clinton deu gran part del seu fort avantatge entre els possibles candidats per al 2016 a les notes altes que rep de les dones”, explica Jeffrey Jones, expert de Gallup en enquestes. Un 56% de totes les dones del país tenen una opinió favorable d’ella.

Els drets de les dones són drets humans, va exclamar Clinton el 1995 a Pequín a la Conferència Mundial sobre les Dones. Entre aplaudiments, va afirmar que la violació, la mutilació genital femenina i la violència de gènere eren violacions dels drets humans. Vint anys després la seva reputació com a líder política al món ha crescut. Quan va arribar a la secretaria d’Estat dels EUA va elevar les causes de les dones com una prioritat de la política exterior nord-americana.

L’escàndol per haver utilitzat un correu privat per enviar missatges professionals quan era cap de la diplomàcia del seu país va espatllar la commemoració del seu discurs de Pequín i va monopolitzar la presentació d’un informe sobre la situació de les dones i les nenes al món. L’avantsala perfecta a l’anunci de la seva candidatura va quedar en no-res.

Tanmateix, Hillary Clinton seguirà amb el seu pla. Parlarà de la seva família, de la seva experiència com a mare i àvia, i explicarà quines polítiques vol portar a terme per ajudar a millorar la situació de la classe mitjana nord-americana i reduir la pobresa. El 2008, en un anunci electoral, es va presentar com la candidata amb més experiència per liderar el país: “Són les 3 de la matinada i sona el telèfon a la Casa Blanca. El teu vot decidirà qui contesta la trucada”. Clinton va mostrar llavors el seu costat més dur, el lideratge d’estil masculí. Ara és el torn de l’empatia femenina.

Més continguts de

El + vist

El + comentat