La desmilitarització de les FARC, l’encaix en la nova etapa

L'estat colombià ha de protegir les seves vides i la de la base social rural en què ha trobat suport

Les FARC són un subexèrcit vertical i monolític que opta per una negociació amb fins estratègics amb el govern del president Santos. La seva transformació d’organització armada a moviment netament polític és un dels grans desafiaments de cara a l’eventual acord de pau. A més de les garanties jurídiques als excombatents, l’estat colombià ha de protegir les seves vides i la de la base social, majoritàriament rural, en què han trobat suport. Si els excombatents són atacats per grups paramilitars o bandes criminals, el procés fracassarà i segurament les FARC es rearmaran.

La novetat dels acords pactats a l’Havana té a veure amb el seu abast territorial. La idea és que els territoris en els quals es viu el conflicte siguin intervinguts mitjançant programes de desenvolupament. Aquesta visió permetrà que les FARC contribueixin a crear institucions reals a les regions en què la presència de l’estat és una mera formalitat. Els membres de les FARC coneixen a fons la problemàtica rural i la manera d’encarar-la, però no tenen els coneixements administratius i legals per fer-ho. Per aquesta raó, la formació dels excombatents és una qüestió indispensable.

Les negociacions a l’Havana han facilitat l’evolució discursiva de les FARC. De la concepció hegemònica i avantguardista que prevalia en la seva retòrica inicial han passat a plantejaments més realistes i d’acord amb els nous temps. Assumptes com l’ús de les formes diplomàtiques, el pluralisme polític, l’ecologia i qüestions de gènere, entre altres, han sigut incorporats al seu llenguatge. La treva indefinida que van decretar des dels començaments de la negociació ha servit perquè els fronts guerrillers dediquin la major part del seu esforç a la preparació dels seus homes per a un temps nou. És important que la transformació de les FARC es faci de manera gradual i sense que la seva prefectura perdi el control amb els comandaments mitjans i la base guerrillera a fi d’evitar una atomització que podria ser perillosa per al país.

Més continguts de