Societat 18/04/2015

Un Sant Jordi amb caràcter solidari

Donar sang, regalar roses a la gent gran o reciclar llibres perquè altres persones puguin llegir-los són algunes de les accions socials que s’engeguen aprofitant la diada

Arnau Romaní
4 min
Un Sant Jordi  Amb caràcter solidari

BarcelonaSant Jordi és un dia per sortir al carrer a passejar, perdre’s per les paradetes i fullejar llibres -i si pot ser comprar-ne algun-. Però la festivitat de Sant Jordi és alguna cosa més que això. És una reivindicació al caràcter català més solidari i una manifestació del paper de la cultura en la nostra societat. Algunes organitzacions i entitats aprofiten l’avinentesa de la diada per posar en marxa diverses campanyes i activitats que lliguen la jornada de Sant Jordi amb el seu caràcter més solidari.

El Banc de Sang i Teixits, per exemple, engega una campanya de donació de sang a diferents biblioteques públiques de Barcelona. La campanya, que enguany arriba a la tercera edició, se celebra els dies previs a la diada de Sant Jordi, el 21 i 22 d’abril, i compta amb el suport de l’Ajuntament i les biblioteques de la ciutat. Està destinada a tots els majors d’edat que pesin 50 kg o més, amb l’excepció de les persones que tinguin problemes de salut o les dones que estiguin embarassades.

Espais a les biblioteques

En total 10 biblioteques destinen un espai dels seus equipaments perquè tothom que ho vulgui faci la donació: són les biblioteques Francesca Bonnemaison, Francesc Candel, Manuel Arranz, Mercè Rodoreda, Sant Antoni - Joan Oliver, Miquel Llongueras, Jaume Fuster, Can Fabra, Nou Barris i Sant Gervasi - Joan Maragall. Cada biblioteca habilita els espais corresponents en un horari concret que es pot consultar a www.donarsang.gencat.cat, on també es pot fer una reserva prèvia per donar sang, tot i que no és un requisit indispensable per poder fer la donació. Un cop han donat sang, els voluntaris reben un llibre i una rosa de Sant Jordi d’obsequi pel simple fet d’haver participat en la campanya, de part de diverses editorials del país que participen de manera altruista en aquesta iniciativa.

Roses per a la gent gran

L’associació Amics de la Gent Gran aprofita la diada de Sant Jordi per posar en marxa la campanya de sensibilització Roses contra l’Oblit. Durant el mes d’abril l’associació ven 25.000 roses solidàries, fetes amb feltre i roba pels participants del Projecte FIL (Formació i Inserció Laboral) de la Fundació Pare Manel, tant en diversos establiments físics com a través del Mercat Social online (www.mercatfcvs.cat). Aquesta campanya, que ja té 17 anys d’història, és una de les accions més importants de l’associació Amics de la Gent Gran i una de les que generen més captació de fons per continuar invertint en activitats socials destinades a ajudar la gent de tercera edat.

La campanya culmina el mateix dia de Sant Jordi, quan més de mil voluntaris i voluntàries porten una rosa natural i un llibre a les persones grans que cuiden durant l’any. Els alumnes de 6 escoles de la ciutat, així com diversos representants del món polític, cultural i social, també se sumen a aquesta acció social regalant roses naturals a persones grans que viuen en residències. L’objectiu de la campanya és repartir en total més de 2.500 roses naturals.

Reciclar llibres

El valor de la lectura és un dels fonaments de Sant Jordi. Els llibres, com a objectes directes d’aquesta reivindicació, són els que permeten fomentar la cultura i la lectura. El programa Recicla Cultura, impulsat per la Fundació Servei Solidari en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona, promou aquest foment de la lectura mitjançant una campanya molt senzilla: es tracta que tothom qui ho desitgi doni llibres que no utilitzi però que puguin ser llegits per algú altre de manera que altres persones puguin adquirir-lo pagant un preu simbòlic.

La campanya, que està especialment enfocada a les escoles, universitats, biblioteques i empreses i entitats diverses del món de la cultura catalana, destinarà els diners que es recaptin de la venda de llibres a finançar cursos de llengua i alfabetització que coordina la mateixa Fundació Servei Solidari. D’aquesta manera, la fundació vol reduir la taxa d’analfabetisme de la societat catalana, que actualment és d’un 2% -unes 100.00 persones- entre els més grans de 16 anys. Amb aquests cursos, impartits per la fundació des de fa 10 anys, s’intenta fomentar la lectura i entendre-la com un valor que allunya les persones d’estar en risc d’exclusió social.

El valor de la lectura

La Fundació Servei Social focalitza també la seva acció social a fomentar la lectura entre els nens i joves; i és que segons un estudi d’Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Catalunya, 1 de cada 3 alumnes d’ESO i batxillerat no ha llegit cap llibre durant l’últim trimestre que no sigui dels que obligatòriament han de llegir per a l’escola. Per això, aprofitant la diada de Sant Jordi, la Fundació Servei Social presenta la campanya Llegeix pels Altres, un programa que té com a objectiu fer veure als nens i nenes la sort que tenen de poder llegir, a partir de sensibilitzar-los amb els que no en saben i amb la implicació directa de les famílies per fomentar la lectura.

El programa impulsa la motivació dels nens i nenes plantejant-los un repte de lectura individual que han d’assolir amb el suport de les seves famílies i dels centres escolars. L’objectiu és que el fet de prendre’s la lectura com un repte suposi una motivació per als alumnes que els permeti il·lusionar-se per la lectura. Per això, és el mateix alumne el que decideix assumir el seu repte individual, perquè ho vegi com una motivació interna i no com una obligació de l’escola.

stats