MOTOR
Crònica 15/05/2011

Iveco garanteix feina fins al juliol a la planta barcelonina

Elena Freixa
2 min
Un autobús Iveco recollint passatgers.

Barcelona.La fàbrica d'Iveco a Barcelona rebrà una mica d'oxigen gràcies a les comandes que garantiran l'activitat fins al juliol als 160 treballadors de la planta, tot i això el futur a mitjà termini segueix a la corda fluixa sense un pla industrial que estableixi una estratègia per captar nous productes.

Una reunió entre la direcció i el comitè d'empresa que es farà demà ha de confirmar la producció d'un nombre reduït d'unitats extres d'autobusos que donaran feina fins abans de les vacances d'estiu, segons van confirmar a l'ARA fonts sindicals. Aquesta producció, però, no impedirà que segueixi vigent fins al 30 de juny l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) presentat al març davant les minses previsions d'activitat. Les comandes de Barcelona només impliquen entre quatre i vuit dies de feina efectiva a la fàbrica catalana durant aquests mesos. A l'abril, per exemple, només es va treballar cinc dies i pel maig la previsió és de nou dies d'activitat.

Les unitats extres que es produiran al juliol es destinaran exclusivament al mercat espanyol. Es tracta de carrosseries per a autobusos interurbans, que són els únics models que es fabriquen a la Zona Franca. La carrosseria de l'autobús urbà fa uns anys que el grup Fiat la va prendre de Barcelona per endur-se-la a França i aquí va ser on van començar molts problemes per a la planta catalana. Els models que actualment s'hi produeixen són al final del seu cicle i no arriben recanvis per substituir-los des de Barcelona.

Des que va començar la crisi el 2008, la fàbrica acumula tres expedients de suspensió d'ocupació temporals i l'últim acabarà a finals de juny. Més enllà d'aquestes solucions transitòries per compensar la debilitat de les comandes que arriben, la plantilla no té cap detall sobre quina és la intenció de la multinacional italiana respecte de la planta. A la reunió d'avui els sindicats no tenen esperances d'abordar aquest aspecte i segueixen esperant.

stats