Crònica 29/03/2012

El govern espanyol avisa que la protesta no el farà rectificar

El govern de Mariano Rajoy no modificarà la seva política econòmica després de la vaga general d'avui. Tant si és un èxit com un fracàs, mantindrà la reforma laboral i la política de retallades.

Joan Faus / Pere Martí
3 min
El ministre d'Economia, Luís de Guindos, es va reunir amb el president Artur Mas  al Palau de la Generalitat aquest dimarts.

MADRID / BARCELONA.Amb una còmoda majoria absoluta que el blinda, Mariano Rajoy no pensa canviar ni una coma de la seva política econòmica, contestada avui al carrer per la vaga general convocada pels sindicats UGT i CCOO. El govern de Rajoy va treure pit ahir dimecres per defensar la reforma laboral i va insistir que no farà marxa enrere, sigui quin sigui el resultat de la mobilització. És més, demà divendres presentarà uns pressupostos per a aquest any que preveuen una retallada del 14% a tots els ministeris, i, probablement, inclourà una nova pujada d'impostos. Per la seva part, els sindicats es van mostrar convençuts que el seguiment de la vaga serà "massiu".

Durant el dia d'ahir, diversos ministres van reiterar el missatge d'immobilisme de l'executiu del PP, començant per la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaria, que va capgirar les crítiques del PSOE i va defensar la reforma invocant l'expresident Zapatero. Santamaría va remenar l'hemeroteca i va recordar el que va dir el president socialista durant la convocatòria de vaga del 2010: "La reforma s'aprovarà tant sí com no". Aquell any, l'expresident socialista va advertir que "més enllà de la vaga, la gran diferència entre una gran nació i una altra que no ho és és ser capaç de prendre decisions quan hi ha dificultats". Santamaría va retreure al PSOE que entengui el diàleg social "com una excusa per no governar" quan ocupa la Moncloa i un simple "eslògan" quan és a l'oposició.

La línia dura

El ministre d'Economia, Luis de Guindos, va assegurar que "independentment de l'èxit o fracàs" de la vaga general d'aquest dijous, el govern espanyol "no modificarà res" de la reforma laboral. En un dinar informatiu a Madrid, el ministre va explicar que "respecta" el dret de vaga però demana que també es respecti el del treball. També va reclamar que la jornada de vaga sigui un "dia tranquil i pacífic".

Per la seva banda, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va advertir que "la disjuntiva no és si la vaga general serà més o menys seguida, és si se surt o no de la crisi". Un dels rostres més durs del govern va insistir en què "això és el que hi ha en joc, i aquest govern no cedirà". El ministre va insistir que Espanya es troba davant una situació "límit" i que l'executiu està "obligat" a fer reformes". Per la seva banda, la ministra de Treball, Fátima Báñez, va insistir que la reforma laboral busca frenar com més aviat millor la destrucció d'ocupació perquè quan comenci a crear-se'n sigui de qualitat i estable. Ahir va recordar que el govern espanyol es va trobar un país en "emergència econòmica i social" i que el que no es podia permetre era "no fer res" i frustrar les esperances dels que volen "compromís i responsabilitat".

Responent una pregunta al Congrés, la ministra va retreure al coordinador federal d'IU, Cayo Lara, que "el més fàcil és amagar-se darrere d'una pancarta. Jo espero de vostè el més difícil, que és fer aportacions i donar solucions". La titular de Treball va remarcar que en sis setmanes s'han formalitzat 10.000 contractes per a emprenedors gràcies a la reforma laboral. Els joves, va dir, han copat el 54% dels nous llocs de treball. L'anomenat contracte indefinit de suport als emprenedors és un dels que més oposició ha creat entre els sindicats, perquè permet la possibilitat d'establir un període de prova d'un any.

Debat al Parlament

A Catalunya, el debat sobre la vaga va centrar la sessió de control al Govern que es va celebrar ahir al Parlament. El president de la Generalitat, Artur Mas, va admetre aquest dimecres que la reforma laboral que va aprovar el PP amb el suport de CiU al Congrés i que ha estat el detonant de la vaga general "no crearà llocs de treball" a curt termini, però construeix els fonaments i les condicions perquè se'n creïn. En resposta al president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, Mas va alertar que parlar de vulneració de drets dels treballadors amb la taxa d'atur tan alta és contradictori. "Quan tens un atur de més del 20%, el principal dret dels treballadors ja ha quedat anul·lat", va sentenciar.

Nadal va retreure a Mas que si secunda la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy contribuirà al trencament del diàleg social. A més, va deplorar que l'executiu català no hagi "fet res" per mirar d'evitar la vaga. Mas, però, va insistir que la reforma no la fa el govern de la Generalitat, i que el suport de CiU va ser precisament perquè es tramiti en forma de projecte de llei, de manera que durant el tràmit parlamentari es podrà millorar via esmenes i rebaixar-ne alguns dels aspectes més agressius.

En la sessió de control, Joan Herrera va aprofitar la seva intervenció per cridar a sortir al carrer en defensa de la "dignitat" dels catalans igual que el 10 de juliol es va fer el mateix després de la retallada de l'Estatut. Herrera va insistir que "no hi ha projecte nacional sense cohesió social", i va criticar les retallades.

stats