CINEMA
Cultura 16/05/2011

Canes comença a tocar la glòria

Jean-Pierre i Luc Dardenne, Bertrand Bonello i Terrence Malick són els quatre mosqueters que finalment han donat al festival una empenta

Josep Lambies
2 min
Brad Pitt és el protagonista de 'The tree of life', de Terrence Malick

CanesLa crítica començava a arrencar-se els cabells, fins que els germans Dardenne van aterrar al Théâtre Lumière amb Le gamin au vélo. Des d'aleshores, la 64 edició del Festival de Cinema de Canes ha recuperat el pols que semblava perdut, i ha començat a treure canyella fina. Ahir a la nit tot eren lloances per a la nova pel·lícula de Bertrand Bonello L'Apollonide. Souvenirs d'une maison close, una peça molt cuidada de posada en escena exquisida i una plasticitat sublim, que explica la història de les dones d'un bordell de París. Cada fotograma és una invocació a Velázquez, a Caravaggio o als grans impressionistes francesos. I mentre l'art va fent els seus efectes, les senyoretes vestides amb cotilles i enagos de luxe van arrossegant-se entre cortines, miralls, sofàs, senyors barbuts i, fins i tot, una pantera negra.

Però l'esclat d'eufòria ha arribat en un carro alat aquest matí. El molt esperat Terrence Malick s'ha convertit en la notícia del dia. I no només perquè la seva pel·lícula The tree of life és sens dubte de les que fan història. Per sorpresa de tots, Malick no s'ha presentat a la roda de premsa que tenia concertada després de la projecció, i ni les excuses de Brad Pitt -que, junt amb Jessica Chastain, protagonitza el film- han estat prou convincents com per calmar la indignació del públic.

Però, al marge dels petits drames de societat, Malick ha dut el festival a la glòria. The tree of life utilitza la història dels O'Brien, una família americana de mitjans del segle XX, per buscar resposta a les grans preguntes que ataquen l'home des que té ús de la raó. L'alè és místic, sí. Però la proposta és arriscada, efectiva i molt punyent.

A mesura que s'apropa la nit, i que les gales destapen les primeres ampolles de xampany, la ciutat comença a viure una festa. Sobretot avui, que Brad Pitt puja la catifa vermella vestit d'etiqueta. Mentre les groupies no deixen de cridar, de la cuina ja arriba la bona olor dels plats que Canes prepara per als propers dies. Kaurismaki, Almodóvar i Lars von Trier comencen a fer tremolar la Croisette amb les seves noves propostes. I, amb el bon gust que han deixat els aperitius, els comensals esperen a la taula que se serveixi més teca. Bon profit a tothom!

stats