TEATRE
Cultura 08/02/2013

El Teatre Nacional fa una expedició a 'Groenlàndia'

Jordi Faura estrena l'última obra del projecte de dramatúrgia catalana T6 que es farà a la Sala Tallers abans que la tanquin

Laura Serra
1 min
'Groenlàndia' al TNC / DAVID RUANO

BarcelonaAquest divendres s'ha presentat l'últim muntatge del Projecte T6 d'impuls a la dramatúrgia catalana que es farà a la Sala Tallers abans que la tanquin per retallar costos. 'Groenlàndia' explica l'expedició d'una família occidental rica als confins del continent per buscar la cura a una malaltia de la mare de família. El xoc amb la cultura inuit és constant al llarg de tot el muntatge, i especialment la diferent relació que mantenen els esquimals i els occidentals respecte el planeta.

De teló de fons, Jordi Faura hi ha situat el conflicte ecològic global. L'origen del muntatge, de fet, parteix de la notícia que diversos països es disputen els mars de Groenlàndia, on hi ha grans reserves de petroli i on, gràcies a l'escalfament del planeta, es podrien establir rutes comercials. "'Groenlàndia' és l'esfondrament d'una manera de fer les coses, és el final d'una manera de viure", diu Jordi Faura. Per això, la seva família occidental es diuen Roma, Cèsar, Ròmul i Rem. A més, hi ha tres personatges inuit i un guia antropòleg. Una extensa companyia que és, en part, la del T6.

Sergi Belbel ha afirmat que haver impulsat el T6 "és un orgull per mi i ho ha de ser pel país". "Ha donat millors condicions als autors joves que sorgien de les sales alternatives. Crec que aquesta feina no haurà estat en va i que tindrà continuïtat, potser no aquí. Però sí que ha estimulat i servit als autors", afirmava aquest divendres.

stats