Economia 10/04/2013

Brussel·les reclama més mesures urgents a Espanya: els desequilibris són "excessius"

És l'únic dels 13 estats membres analitzats per la CE que suspèn, al costat d'Eslovènia

Dani Sánchez Ugart
2 min

BarcelonaLa Comissió Europea (CE) ha posat aquest dimecres Espanya en l'epicentre dels seus maldecaps econòmics. Els desequilibris a l'Estat són "excessius" i cal que s'adoptin mesures de manera urgent i "amb força" per corregir-los, segons ha alertat en un informe l'executiu comunitari.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Brussel·les ha analitzat els desequilibris macroeconòmics de 13 països de la Unió, entre els quals Itàlia, Malta o Hongria. Dels 13, la pitjor nota se l'enduen Espanya i Eslovènia. I la paciència de Brussel·les és ja limitada. Això vol dir que Espanya –igual que Eslovènia– haurà de presentar un programa d'estabilitat per corregir aquests desequilibris excessius abans de finals d'aquest mes. Després la Comissió emetrà, abans de finals de maig unes recomanacions específiques.

El vicepresident econòmic de la CE, Olli Rehn, ha explicat que "malgrat els progressos de l'any passat, hi ha desequilibris importants", i cal "mantenir l'impuls reformador, i incloure noves mesures en el seu programa de reformes que ha de presentar abans de l'abril". "Espanya segueix tenint un dèficit excessiu, per la qual cosa s'imposen mesures addicionals per corregir la situació", ha dit Rehn, que ha explicat que el govern espanyol presentarà un paquet de noves mesures abans del maig. Rajoy, des del Congrés, ha confirmat que les mesures es presentaran el 26 d'abril, en el que serà el segon gran pla de reformes i retallades des que va arribar al govern.

Rehn no ha volgut dir si la CE donarà dos anys més a Espanya per reduir el dèficit, però ha insistit que Brussel·les es fixa més en la sostenibilitat del dèficit, que en "resultats nominals".

Principals problemes

Entre les principals preocupacions de les autoritats europees sobre Espanya hi ha l'elevat taxa d'atur (que arribarà al 27% el 2013), i a contracció de la demanda interna, arrossegada pel procés de desendeutament que està duent a terme el sector privat.

stats