BIOMEDICINA
Economia 11/01/2016

Capital privat i català per lluitar contra el VIH

Ysios i la Caixa inverteixen en un projecte de vacuna

Júlia Manresa
2 min
Capital privat i català per lluitar contra el VIH

BarcelonaEl finançament acostuma a ser un maldecap per a la recerca científica, que depèn en bona mesura dels organismes públics i de la filantropia. Aquesta vegada, però, la recerca d’una vacuna contra el VIH ha captat l’atenció de capital privat més enllà del farmacèutic. El fons català Ysios Capital, juntament amb el braç inversor de CaixaBank, Caixa Capital Risc, i la divisió de capital risc de Johnson & Johnson, ha encapçalat la primera ronda de finançament, d’11,5 milions d’euros, de l’ spin-off Aelix Therapeutics, un projecte nascut del programa público-privat HIVACAT amb l’objectiu de desenvolupar i comercialitzar una vacuna terapèutica contra el VIH, primerament a Europa i als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aelix Therapeutics és un altre dels projectes empresarials que impulsa el biòleg i farmacèutic Jordi Naval, “un emprenedor en sèrie”, tal com l’anomena Josep Lluís Sanfeliu, cofundador d’Ysios Capital. Naval és el fundador d’altres projectes, com Anaxomis i l’Escola d’Emprenedors. Aelix va néixer fa pocs mesos amb l’objectiu de desenvolupar l’immunogen HTI, una vacuna terapèutica per al tractament de la infecció per VIH que potencialment “pot convertir-se en la primera teràpia capaç de controlar o curar la infecció eficientment”, explica el doctor Josep Maria Gatell, investigador de l’Hospital Clínic i membre del consell assessor de la nova companyia.

El programa HIVACAT ja fa anys que treballa en la recerca d’una vacuna que permeti curar el VIH. Està impulsat per la Generalitat de Catalunya, l’Obra Social La Caixa, l’Hospital Clínic, IrsiCaixa -el centre de recerca de VIH de Can Ruti- i els laboratoris Esteve. Ara Aelix és el primer fill empresarial d’aquest consorci publicoprivat, que té l’objectiu de començar a fer proves amb uns 60 pacients fins al 2019 per poder provar l’eficàcia de la vacuna.

Els 11,5 milions captats en aquesta primera ronda van destinats a finançar les proves en pacients i a recopilar les dades necessàries per decidir quin ha de ser el pròxim pas, que pot desembocar en la necessitat de recaptar més finançament, en la suspensió o la reconducció de la recerca o, fins i tot, si els resultats són òptims, en la cessió de la llicència de comercialització a una empresa farmacèutica, com explica Naval. Ysios preveu ser-hi entre tres i quatre anys i conserva el dret preferent en cas que hi hagi una segona ronda.

Cinquena inversió d’Ysios

Aquesta és la cinquena inversió del segon fons Ysios Biofund II, que continuarà invertint-hi fins al març del 2016, quan té previst assolir l’objectiu dels 100 milions d’euros. Aquesta no és la primera operació en què Ysios va de bracet amb Caixa Capital Risc. “Invertim en projectes en fase inicial i de tot tipus, però sempre busquem un soci de referència, en el cas de la medicina és Ysios”, explica José Antonio Mesa, director d’inversions de l’àmbit de les ciències de la vida de l’entitat.

Tampoc és la primera vegada que Johnson & Johnson Innovation inverteix en el mateix projecte que Ysios. Després d’aquesta ronda, Aelix incorpora al consell d’administració Karen Wagner, d’Ysios Capital, José Antonio Mesa, de Caixa Capital Risc, el mateix Jordi Naval i un representant de Johnson & Johnson. Tot i això, no detallen els percentatges amb què es reparteixen l’accionariat de la nova empresa, que involucrarà un equip de sis persones a temps complet.

stats