Economia 04/06/2013

Tres Nobel d'Economia consideren que l'Estat espanyol hauria de reduir primer l'atur, no el dèficit

Els economistes consideren que retallar la despesa pública impedirà la creació de treball

Efe
1 min
Pissarides, Kydland i Maskin a València el 03/06/2013 / EFE

ValènciaTres p

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els tres economistes, que estan entre els 20 premis Nobel que integren el jurat de la 25a edició dels premis Rei Jaume I, han donat una roda de premsa a València on han valorat les polítiques econòmiques a l'Estat espanyol.

Maskin, Nobel d'Economia en 2007, ha explicat que, en un moment en què l'atur supera el 20%, "la prioritat és fer que la gent torni a treballar" i no "obsessionar-se amb el deute". L'economista nord-americà considera que "reduir la despesa pública a curt termini tindrà un impacte negatiu sobre l'ocupació".

El Nobel d'Economia en 2010, el xipriota Pissarides, ha defès que "començar reduint el dèficit és un error" i ha apostat per iniciar les "reformes estructurals necessàries, que ja impliquen un xoc negatiu sobre l'economia".

Kydian, Nobel en 2004, ha apuntat que la productivitat laboral, que va créixer a Itàlia, Portugal i a l'Estat espanyol fins al 1995, s'ha estancat posteriorment, i per a canviar-ho ha instat les empreses a innovar i els governs a no retallar en I+D+i. També ha fomentat l'esperit empresarial, tot i que no "serà fàcil" pels problemes de finançament. Maskin també ha dit que retallar en I+D+i és "un error" que els polítics espanyols no deurien cometre.

Pel que fa a la reforma de les pensions, tots tres han considerat que és més "lògic" allargar l'edat de jubilació que augmentar els impostos sobre la població activa o reduir les pensions un 20%.

stats