Economia 09/11/2016

Les borses mundials afluixen la davallada després del discurs de Trump

Els parquets internacionals havien començat la jornada amb caigudes del 3%, que ja es moderen al voltant del 2%

Paula Solanas / Júlia Manresa
3 min
La victòria de Trump fa trontollar els mercats europeus.

Barcelona / MadridEn un discurs en clau positiva en què Donald Trump s'ha oblidat dels missatges proteccionistes que espanten els mercats internacionals, el polític nord-americà ha volgut insistir en la necessitat de teixir acords entre països, un discurs conciliador que ha estat suficient per permetre que les borses internacionals comencin a pair el xoc inicial que d'entrada ha provocat la seva victòria a les eleccions dels Estats Units. Tots els parquets europeus s'han llevat aquest matí clarament a la baixa arrossegats per la incertesa econòmica que suposa el triomf electoral del candidat republicà. La davallada, però, s'ha moderat després del discurs del nou president americà.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les pèrdues encara s'allunyen de les viscudes després del referèndum pel Brexit. Al voltant la meitat de la sessió, l'Íbex-35 ja ha reduït la patacada fins a unes pèrdues al voltant del 2%. Aquesta moderació de les caigudes s'ha repetit a la resta de parquets europeus, que també han alleugerat la davallada després del xoc inicial. D'altra banda, Wall Street ha començat la jornada en positiu, amb guanys al voltant del 0,3%, però aviat ha moderat l'entusiasme i ha caigut una mica per sota del 0%.

A primera hora del matí l'Íbex-35 ha liderat aquest dimecres les caigudes als principals mercats del continent i s'ha deixat prop d'un 4% a l'obertura. El DAX alemany ha començat la jornada amb una caiguda del 2,89%, mentre que la borsa de París ho ha fet en un 2,86%. La borsa de Milà també obria amb pèrdues al voltant del 3% i la de Londres queia un 2,12%.

Les caigudes més importants a l'Íbex han estat per al BBVA, que compta amb exposició al mercat mexicà i que ha perdut més d'un 6% del seu valor, seguit de Gamesa amb un davallada del 4,69%, i IAG, que ja arrossega pèrdues des del Brexit i aquest dimecres ha arrencat la jornada amb pèrdues del 3,9%. Inditex, per exemple, que té centenars de botigues als EUA perd un 1,12%. En general, la majoria d'entitats bancàries comencen el dia amb números vermells superiors al 2%. D'altra banda, la prima de risc pujava fins als 115 punts a primera hora.

El terratrèmol financer ha començat aquesta matinada amb el mercat de futurs de Wall Street, que s’ha desplomat més de 500 punts cap a les 04.00 h, una caiguda que en aquell moment equivalia al 4%. Aquest efecte, segons apunta el professor de la UPF Xavier Cuadras, es deu principalment a la incertesa que provoca als mercats les polítiques econòmiques que pugui aplicar Trump. "Un dels seus eslògans de campanya s'ha centrat en el proteccionisme i a renegociar tractats de comerç internacional, cosa que inquieta els inversors", explica l'acadèmic.

El peso mexicà a mínims històrics

El dòlar també ha caigut respecte a l’euro i respecte al ien japonès, mentre que la divisa més castigada ha estat el peso mexicà, que ha arribat a baixar un 13% pocs minuts abans de les 06.00 h. La divisa del país asteca ha estat una de les que més ha patit un cop s'han conegut els resultats dels comicis i ha tocat mínims històrics, prop de les 21 unitats respecte del dòlar al mercat interbancari. "La promesa de renegociar el tractat comercial NAFTA i l'amenaça de polítiques migratòries més estrictes han provocat aquesta histèria", raona Cuadras.

Les primeres borses a respondre davant els resultats dels comicis han estat les asiàtiques, i el Nikkei japonès ha tancat la sessió amb una caiguda superior al 5%. La borsa xinesa també ha patit aquest l'impacte en menor mesura i l'índex CSI300 ha perdut un 0,5%, mentre que els parquets de Xangai ho han fet en un 0,6%. Per la seva banda, el preu del petroli també ha perdut més d’un 3% i el barril de Brent ha obert aquest dimecres a Londres a 45,09 dòlars, un 2% menys respecte de la jornada anterior.

La caiguda generalitzada, però, ha estat inferior a la que van patir els mercats amb el Brexit. Aquell dia, l'Íbex-35 va liderar la davallada i es va deixar un 12%, la caiguda més forta de la seva història. Aleshores, el CAC de París es va desplomar un 8,04%, mentre que el FTSE de Londres va acabar perdent un 2,78%, el DAX 30 de Frankfurt s'hi va deixar el 6,82% i l'Euro Stoxx 50 va caure el 8,62%. Segons Cuadras, l'impacte inferior era previsible i ha apuntat que, com va passar amb el resultat del referèndum britànic, els mercats es recuperaran aviat de l'impacte.

stats