Economia 05/12/2012

El jutge Velasco envia Díaz Ferrán a presó i li imposa una fiança rècord de 30 milions d'euros

L'expresident de la CEOE nega que hi hagi cap trama per ocultar els seus béns als creditors de Marsans

Efe
2 min
Gerardo Díaz Ferrán, en una imatge d'arxiu / ACN

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha decretat aquest dimecres presó per a l'expresident de la CEOE Gerardo Díaz Ferrán, eludible amb una fiança de 30 milions d'euros, després de prendre-li declaració com a part de l'operació Creuer, que investiga suposats delictes d'aixecament de béns i evasió de capitals. La fiança iguala la que el 1999 es va fixar per a l'empresari Javier de la Rosa dins el cas Torras, i és la més alta que ha fixat mai un jutge a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El jutge ha dictat aquesta mesura cautelar després de prendre declaració a Díaz Ferrán durant una mica més d'una hora. L'expresident de la CEOE ha negat que hi hagi una trama per ocultar els seus béns als creditors de Viatges Marsans.

Díaz Ferrán, De Cabo i set col·laboradors més estan detinguts des de dilluns passat per presumptes delictes d'aixecament de béns, blanqueig de capitals i insolvència punible. Tots han de declarar avui davant el jutge.

Segons les investigacions, Díaz Ferrán i el seu soci, Gonzalo Pascual, ja mort, van vendre a De Cabo el grup turístic Marsans el juny del 2010 dins d'un pacte perquè l'empresari valencià els ajudés a ocultar béns i evadir capitals cap a paradisos fiscals per evitar pagar als seus creditors, amb els quals manté deutes superiors als 1.000 milions d'euros.

En el curs de les investigacions, l'Audiència Nacional ha bloquejat uns 50 milions d'euros en metàl·lic i xecs al portador que l'entramat de De Cabo presumptament intentava treure d'Espanya i que provenien de societats del grup Marsans i altres empreses vinculades a Díaz Ferrán i Pascual.

Díaz Ferrán ha declarat al jutge que l'única relació que va tenir amb De Cabo va ser per la venda de Marsans. La Fiscalia sospita, però, que va acordar amb ell el buidament del grup, i per això el representant del ministeri públic ha demanat presó incondicional per a l'empresari.

Després de la compareixença de Díaz Ferrán, el jutge Velasco ha començat a prendre declaració al seu soci, l'empresari valencià Àngel de Cabo.

A l'expresident de la CEOE l'han conduït als jutjats de plaça de Castilla per declarar per una altra causa.

stats