Economia 11/10/2016

El nou govern espanyol haurà de retallar 5.000 milions d'euros més el 2017

Fonts de l'executiu en funcions del PP admeten que el dèficit l'any que ve se situarà en el 3,6%, cinc dècimes per sobre de la xifra pactada amb Brussel·les

Laia Forès
2 min
El ministre d'Economia espanyol en funcions, Luis de Guindos, ha admès que el nou executiu haurà de fer un nou pressupost pel 2017

Brussel·lesEl futur govern espanyol haurà de fer nous ajustos que li permetin estalviar-se almenys 5.000 milions d'euros més, l'equivalent al 0,5% del PIB, per poder complir amb la reducció del dèficit pactada amb Brussel·les per al 2017. "El dèficit estarà per sobre del 3,1% previst i quan hi hagi un nou govern, haurà de prendre mesures", ha admès el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El titular d'Economia ha assegurat que és urgent elaborar un nou pressupost que inclogui noves mesures d'estalvi i ha confiat que serà possible fer-ho abans de finals d'any. "Tenint en compte que hem enviat (a Brussel·les) un pressupost sense modificacions, el més lògic seria fer-ho de la manera més ràpida possible", ha dit aquest dimarts després de participar a la reunió mensual de ministres de Finances de la UE (Ecofin).

Fonts del govern del PP han explicat que el pressupost per al 2017 que aprovarà aquest divendres el consell de ministres preveu un dèficit del 3,6%, cinc dècimes més del 3,1% pactat. Això si es compleixen les previsions de creixement de l'executiu espanyol, que la Comissió Europea i l'Eurogrup consideren massa optimistes.

Negociar les retallades

Guindos no ha volgut confirmar la xifra dels 5.000 milions però ha deixat entreveure que el PP ja està negociant les retallades amb els partits que probablement facilitaran la investudura de Mariano Rajoy com a president del govern espanyol a finals de mes. "Tant el PSOE, com Ciutadans i el PNB entenen quins són els nostres compromisos amb Brussel·les", ha dit el ministre en funcions.

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va carregar ahir contra De Guindos per les previsions econòmiques del govern espanyol. L'holandès va recordar que les xifres que preveu Brussel·les, menys optimistes que les de Madrid, són les que s'ajusten més a la realitat. Dijsselbloem va demanar al govern del PP que "verifiqui" les seves xifres. Unes previsions massa optimistes provoquen posteriorment que el dèficit se situï per sobre del previst.

Situació de la banca

Els ministres de Finances europeus han començat a debatre aquest dimarts la reforma de la norma internacional sobre la solvència dels bancs, coneguda com a Basilea III. Els canvis que s'han posat sobre la taula podrien incloure un augment dels requisits de capital dels bancs. En aquest sentit, De Guindos ha assegurat que el sector bancari espanyol no està preocupat de cara a l'impacte que pugui tenir la norma.

"La banca espanyola està molt tranquil·la –perquè ja aplicava models estrictes, no assumia tants riscos com altres– de cara als potencials canvis que es puguin produir si efectivament s'arriba a un acord" per modificar la norma internacional, ha dit el titular espanyol.

Nova proposta per a la 'taxa Tobin'

D'altra banda, el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, ha anunciat que la Comissió Europea presentarà una nova proposta a finals d'any per rellançar un impost a les transaccions financeres, conegut com a 'taxa Tobin'. La idea de crear un impost d'aquest tipus a escala europea ja es va llançar el 2011 però no va trobar el consens necessari.

Ara, deu estats membres –entre els quals hi ha Alemanya, França, Itàlia i Espanya– volen tirar-la endavant. Encara no se saben els detalls de la proposta però serà menys ambiciosa del que es preveia en un principi.

stats