Economia 09/01/2013

Les empreses augmenten el sou als directius mentre el retallen als treballadors

L'últim any de crisi consolida la tendència a la baixa dels sous dels assalariats, però la remuneració dels directius puja més de 2.700 euros anuals de mitjana, segons un estudi d'Eada

Dani Sánchez Ugart
1 min
NOU ENCÀRREC  
 Treballadors de la fàbrica de Nissan, on es farà la furgoneta elèctrica de la marca.

BarcelonaLa reforma laboral i la tendència creixent dels directius a demanar retribucions fixes i abandonar les variables ha provocat que, en l'últim any, els únics als quals han retallat el salari a les empreses espanyoles hagin estat els treballadors. Mentrestant, els directius i els comandaments intermedis han vist com el seu sou creixia, tot i que a un ritme molt inferior al de l'època precrisi i per sota de la inflació, segons un estudi conjunt de l'escola de negocis Eada i ICSA presentat aquest dimecres a Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En concret, el sou dels directius ha crescut el 2012 en més de 2.700 euros, fins als 75.106 euros anuals de mitjana, mentre que el dels treballadors s'ha retallat en prop de 200 euros, fins als 21.408 euros anuals de mitjana.

De fet, però, el 2012 ha estat el primer any que els salaris dels treballadors s'han revaloritzat per sota de la mitjana de l'IPC, la qual cosa ha provocat que els assalariats perdessin poder adquisitiu. Segons el president d'ICSA, Ernesto Poveda, un dels components clau per explicar aquesta devaluació ha estat la reforma laboral, que ha permès a les empreses flexibilitzar els salaris, i deslligar-los de la inflació.

Això, però, ha generat una "bretxa" entre els sous dels directius i els dels treballadors, segons ha alertat el professor d'Eada Jordi Costa.

Entre els llocs directius que més han augmentat el seu sou hi ha els de recursos humans i els directors financers. Segons Poveda això es deu que aquests perfils han de gestionar, en molts casos, reestructuracions complicades, i buscar accés a finançament, dos extrems que la crisi ha convertit en molt delicats. Els directors generals i directors de producció, en canvi, no han tingut increments salarials tan acusats.

stats