Especials 30/03/2012

Tots els punts de vista dels disturbis del 29-M, a YouTube: 8 exemples

Les imatges preses amb càmeres domèstiques converteixen YouTube en una plataforma on cadascú exposa el seu punt de vista. El resultat dóna una visió polièdrica dels fets

Ara
2 min

BarcelonaEls disturbis que es van produir durant la jornada de vaga general del 29-M no tenen una única cara, i es pot comprovar a YouTube, que aquest divendres bull amb vídeos domèstics fets des de diversos punts de Barcelona i amb diversos punts de vista. N'hi ha que mostren els disturbis, d'altres que posen l'accent a recriminar l'acció als violents i d'altres que denuncien moments d'excessos policials.

Us n'hem seleccionat vuit exemples:

1. Imatges generals dels aldarulls. S'hi veuen contenidors cremant-se i entravessats com a barricada al mig del carrer, corredisses i els Mossos actuant.

2. Mossos a cops de porra. El títol del vídeo, 'Mossos pacificant plaça Catalunya', és irònic. El vídeo ensenya un moment en què agents antidisturbis descarreguen la porra sobre gent que, almenys en el moment en què es van prendre les imatges, no es mostra violenta ni va encaputxada.

3. Bombers contra Mossos. Una discussió entre bombers que es manifesten i mossos que els volen fer tirar enrere. Al final tiren enrere els mossos.

4. La crema de l'Starbucks. Un dels episodis més impactants d'aquest cas ha sigut l'incendi a la cafeteria Starbucks de la plaça Urquinaona. Aquest vídeo capta les imatges i condemna l'acció.

5. Gasos lacrimògens. Gent fugint corrent queixant-se dels gasos lacrimògens que els Mossos van fer servir aquest dijous per primera vegada en la història del cos com a policia integral, segons ha admès Felip Puig.

6. Encaputxats, a quin bàndol són? El mateix Felip Puig ha explicat que hi havia centenars d'agents de paisà entre els manifestants, més exposats que ningú, segons ell. Els autors d'aquest vídeo es queixen que no hi ha manera de saber si un encaputxat és un policia. "Com sabem que no són ells els que trenquen coses?", pregunta una veu que se sent de fons mentre les imatges –bastant fosques– mostren agents encaputxats detenint manifestants encaputxats.

7. Assalt a El Corte Inglés. Una massa assalta El Corte Inglés a la ronda Sant Pere i comença el saqueig: treuen al carrer maniquins entre crits de celebració.

8. Dos ferits denuncien abusos policials. Vídeo denúncia que aquest divendres ha sigut enviat als mitjans de comunicació. Hi surten dos nois que mostren ferides en un centre mèdic. Expliquen que els les han causat els antiavalots.

stats