Internacional 04/12/2016

Europa (de nou) a la corda fluixa

Les eleccions presidencials austríaques i el referèndum sobre la reforma constitucional a Itàlia mesuren la força del populisme i la solidesa de l'economia a la zona euro

Marc Vidal
3 min
Norbert Hofer, candidat de l'ultradreta, en uns cartells propagandístics pintats fent al·lusió al nazisme

BarcelonaDues cites amb les urnes que coincideixen aquest diumenge podrien posar una Europa ja molt tocada pel Brexit, la crisi de l'euro o la de refugiats, de nou, a la corda fluixa.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A Àustria, la repetició de la segona volta de les eleccions presidencials mesurarà la fortalesa de la ultradreta europea, eufòrica després del triomf de Donald Trump als EUA.

Les rèpliques a Europa del sisme Trump, per Marc VidalA Itàlia, un referèndum sobre la reforma constitucional decidirà l'estabilitat política d'un dels països més importants de l'euro que no aixeca cap econòmicament.

Si guanya la ultradreta austríaca i el primer ministre italià, Matteo Renzi, perd el referèndum, els núvols que hi ha sobre la construcció europea es tornaran més espessos.

Hofer, candidat a president de l’FPÖ, votant ahir a les eleccions a Àustria.

Àustria: la fortalesa de la ultradreta europea

La segona volta de les presidencials austríaques es repetirà per indicació del Tribunal Constitucional, que va atendre una denúncia per irregularitats en el recompte presentada per l'ultradretà Partit Liberal Austríac (FPÖ).

Així, la victòria per la mínima –6 dècimes– del candidat d'Els Verds, Alexander van der Bellen, davant de l'ultradretà, Norbert Hofer, va quedar anul·lada i es va ordenar la repetició dels comicis, amb els mateixos candidats.

No és que el president austríac tingui un paper determinant en el dia a dia de la política del país, però sí que ho és que seria el primer cop que un candidat de la ultradreta ocuparia aquest càrrec des de la Segona Guerra Mundial.

L'FPÖ és un partit molt potent a Àustria que ja va tocar poder quan l'any 2000, sota el lideratge de Jörg Haider, va entrar en un govern de coalició amb el Partit Popular d'Àustria, un pacte que va provocar la indignació de la resta de socis de la UE.

Ara, però, el panorama polític és molt diferent i la ultradreta guanya pes a Europa en cada elecció, a més d'apuntar-se el triomf del Brexit, la sortida del Regne Unit de la UE, inspirat per l'ultradretà UKIP de Nigel Farage.

Un triomf a Àustria reforçaria el pes de la ultradreta a Europa. I ho faria en un moment en què les enquestes situen partits d'aquesta ideologia al capdavant en intenció de vot, en països com ara els Països Baixos o França, que tenen eleccions aquest 2017.

RENZI REP L’ESCALF D’OBAMA 
 El president dels EUA va donar ple suport ahir al primer ministre italià.

Itàlia: un referèndum lligat al futur de Renzi

El primer ministre italià, Matteo Renzi, es va proposar reformar la vida política italiana i així va impulsar una revolucionària revisió de la Constitució que limita el poder del Senat i liquida el bicameralisme perfecte que, sovint, entorpeix la presa de decisions del govern.

Com que Renzi no va aconseguir els dos terços necessaris de suport a les cambres, la reforma s'ha de sotmetre a referèndum per entrar en vigor i així és com avui els italians aniran a les urnes a dir 'sí' o 'no' a la nova Constitució.

El primer ministre ha convertit la reforma en un plebiscit sobre la seva figura. I, amb tota l'oposició en contra, les enquestes pronostiquen una derrota per a Renzi que obriria un període d'inestabilitat política en un país ja tocat econòmicament.

És precisament l'ombra d'unes eleccions anticipades, i el possible desgovern posterior, i l'efecte que això podria tenir sobre una economia que no acaba d'arrencar després de la crisi el que preocupa la resta de socis de l'euro.

I tot això en un context en què el Moviment 5 Estrelles, un partit populista liderat pel còmic Beppe Grillo, guanya suport a les enquestes i se situa com a segona força política al país.

stats