País Valencià 11/02/2014

Tres-centes persones es manifesten contra l'amenaça de tancament de línies educatives en valencià

La plataforma en defensa de l'ensenyament públic denuncia que la supressió d'aules minva la qualitat educativa i obre la porta a tancar col·legis públics

Salvador Almenar
2 min
Protesta per la supressió de línies educatives als centres del País Valencià. / SALVADOR ALMENAR

ValènciaUnes tres-centes persones s'han concentrat aquesta tarda a les portes del Palau de la Generalitat Valenciana per protestar contra la proposta d'arranjament escolar de la conselleria d'Educació que preveu, segons Escola Valenciana, la supressió de 151 línies en valencià.

Conjuntament amb la pancarta de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic –convocant de la protesta– en què es podia llegir "Ni Lomqe, ni retallades. Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat", se n'han desplegat moltes altres amb els noms dels centres educatius que perdran línies educatives segons l'esborrany de l'arranjament escolar del curs 2014-2015 elaborat per la conselleria d'Educació.

Molts pares han estat acompanyats durant la protesta pels seus fills, molts dels quals portaven cartells on es podia llegir "No més retallades" o "L'educació no és una despesa, és una inversió". Els pares dels centres afectats per la supressió de línies portaven pancartes on es podia llegir la frase "Jo vull portar el meu fill" acompanyada del nom del centre educatiu. També han participat en la protesta representants dels sindicats, de partits polítics i d'entitats educatives com Escola Valenciana.

La presidenta de Fapa-València i portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, Eva Grimaltos, ha estat l'encarregada de llegir un manifest en què ha denunciat que la supressió d'unitats educatives prevista en l'arranjament escolar "suposa una pèrdua important de llocs de treball i empitjora l'atenció educativa", ja que suposa que a partir del pròxim curs "hi haurà més alumnat per aula" però "menys professorat" per la pèrdua de línies.

Segons ha denunciat la Plataforma, l'eliminació d'aules d'infantil i primària "obre la possibilitat de tancar col·legis públics". Grimaltos ha assegurat que la supressió de línies d'ensenyament infantil implica "voler arrencar d'arrel l'ensenyament públic i voler obrir més si cal la porta a la privatització de l'ensenyament". "El PP té la concepció de l'ensenyament com a negoci, nosaltres com a servei al ciutadà, no ho oblidem", ha sentenciat.

"Amb l'excusa de la crisi estem assistint a l'intent d'enderrocament dels nostres drets com a ciutadanes i ciutadans i també a un seguit d'atacs que poden desmantellar l'escola pública, com són la retallada d'unitats, professorat, beques, atenció educativa i valencià", conclou el comunicat.

Un centenar més de línies

A la mateixa hora que estava convocada la concentració, la conselleria valenciana d'Educació ha emès un comunicat amb la proposta definitiva d'arranjament escolar. Segons la informació del departament que dirigeix María José Català, per al curs 2014-2015 la conselleria obrirà "un centenar més d'unitats educatives en els centres públics d'infantil, primària, secundària i educació especial".

Segons les mateixes fonts, els col·legis públics disposaran de 326 noves unitats, mentre que se n'eliminaran 231, cosa que farà per tant que el pròxim curs hi hagi 95 unitats més que en l'actual. En els col·legis d'infantil i primària s'incrementen en 130 les unitats que existeixen actualment (354 noves unitats, i se'n suprimeixen 224), en els instituts de secundària se'n creen 8 i se'n suprimeixen 2, per tant el balanç serà positiu amb 6 noves línies, i en els centres d'educació especial se'n creen 64 i se'n suprimeixen 5, de manera que l'any que ve hi haurà 59 unitats més.

Sí que es produeix una davallada de les unitats en l'etapa d'infantil, conseqüència del descens de la natalitat, explica la conselleria d'Educació. En l'ensenyament infantil s'habiliten 60 unitats i se'n suprimeixen 154, amb la qual cosa el balanç és de 94 unitats menys el curs 2014-2015.

stats