El termòmetre de la sequera a Catalunya: així anem de pluja i nivell dels embassaments

Un inici de juny amb tempestes insistents està afavorint una lleugera pujada de les reserves

3 min
Imatge de l'embassament de Rialb en una imatge de l'abril d'aquest any

BarcelonaLa sequera es pot mirar des de molts prismes: reserves d'aigua als embassaments, dèficit de pluja, mirada llarga, curt termini, futur immediat... En aquesta peça trobareu indicadors climatològics i sobre els embassaments per tenir una visió actualitzada i tan completa com sigui possible de la greu sequera que viu Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

Hem entrat en una fase de temps més mogut. El mes de maig ha complert les expectatives i ha deixat una mica més de pluja de la que sol caure i el juny ha començat amb una tendència similar. Març i abril són fins ara els mesos en què hem acumulat més dèficit de precipitació des que va començar la sequera, i en el conjunt de la primavera climàtica (març, abril i maig) només ha plogut un 54% del que seria esperable.

Evolució de la sequera

La línia vermella correspon a acumulacions diàries de pluja en una escala en què 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'

Aquest primer gràfic mostra l'evolució de conjunt de la sequera durant els últims dos anys, sobreposant les dades diàries del nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya i la pluja diària que ha caigut, fixant com a valor 100 el dia més plujós del temporal Gloria.

Evolució del nivell dels embassaments de les conques internes

Aquest segon gràfic és una ampliació del nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya, per poder veure amb més detall els canvis de les últimes setmanes i mesos. A sota, un enllaç per accedir a dades per embassaments, i en aquest cas també dels embassaments de la conca de l'Ebre. Els últims ruixats han provocat un canvi clar de tendència, però cal tenir en compte que l'escala del gràfic és detallada, i que les reserves de les conques internes amb prou feina han augmentat un punt percentual. En aquest enllaç inferior hi trobareu les dades per embassament.

Pluja diària d'aquest any a Catalunya

A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'

Aquest altre gràfic també és una ampliació del primer, però en aquest cas sobre com ha anat plovent dia a dia durant l'any. Tot i que des de finals d'abril hem tingut diverses tongades de pluja, la del 7 de febrer continua sent amb diferència la més important de l'any fins ara. El dijous 25 de maig va ser amb diferència el dia més plujós de la primavera a Catalunya i d'ençà de llavors no hi ha hagut cap altre dia de precipitacions abundants, però tampoc n'hi ha hagut cap sense pluja.

Mapes per entendre com ha plogut

L’índex de precipitació estàndard (IPE) en mapes amb IPE 6 (sis mesos), IPE 12 (un any) i IPE 24 (dos anys). Actualitzats l'1 de juny.

Humitat excepcional

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

Sequera

Sequera forta

6 mesos

1 any

2 anys

Sequera extrema

Sequera excepcional

6 mesos

1 any

Humitat excepcional

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

Sequera

Sequera forta

2 anys

Sequera extrema

Sequera excepcional

Humitat excepcional

6 mesos

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

1 any

Sequera

Sequera forta

Sequera extrema

2 anys

Sequera excepcional

6 mesos

1 any

2 anys

Humitat excepcional

6 mesos

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

1 any

Sequera

Sequera forta

Sequera extrema

2 anys

Sequera excepcional

6 mesos

1 any

2 anys

Els mapes d'índex de precipitació estàndard que elabora mensualment el Servei Meteorològic de Catalunya indiquen per regions si ha plogut més o menys del que tocaria a partir de la data i tirant enrere sis mesos, un any o dos anys. Aporten una visió de mirada llarga per territoris sobre la sequera pluviomètrica. La situació ha millorat si es mira sis mesos enrere, però continua sent molt crítica si s'agafa més perspectiva. L'última actualització és de l'1 de juny.

Dèficit o excés de pluges a Catalunya per mesos

A partir de dades de 86 estacions del Meteocat. Dades en l/m² o tant per cent segons la pestanya

¿Es fa més gros el forat de la sequera o n'estem sortint? En aquest gràfic elaborat per l'ARA a partir de dades de 86 estacions del Meteocat es pot observar per cada mes si ha plogut més o menys del que tocaria. Una barra vermella vol dir que al final del mes hem sumat dèficit de pluja i una de blava vol dir que ha plogut més del que tocaria i que, per tant, la sequera s'ha debilitat.

Les xifres en l/m² no són importants perquè només depenen del nombre d'estacions que es facin servir, però la comparació entre mesos sí que permet veure quins mesos solen aportar molta pluja i, per tant, el fet que hagin estat mesos secs ha fet acumular més dèficit de precipitació. Les dades del mes en curs es basen en la pluja que hauria de caure en tot el mes. En pocs dies el juny ja ha sumat gairebé la meitat de la precipitació que sol caure.

Plourà els pròxims dies?

Finalment, aquesta seqüència de mapes serveix per veure quines perspectives de pluja hi ha a mitjà termini. Són mapes de probabilitat que, en total, des d'avui fins d'aquí nou dies s'acumulin més de 5, 20, 50 o 100 l/m².

stats