El termòmetre de la sequera a Catalunya: els embassaments de les conques internes superen la barrera del 15%

Les últimes pluges i nevades han fet pujar els pantans fins a xifres que feia un mes que no es veien

4 min
Imatge del pantà de Sau en ple temporal de pluja el dissabte 9 de març.

BarcelonaLa sequera es pot mirar des de molts prismes: reserves d'aigua als embassaments, dèficit de pluja, mirada llarga o a curt termini, futur immediat... En aquesta peça trobareu indicadors climatològics i sobre els embassaments per tenir una visió actualitzada i tan completa com sigui possible de la greu sequera que viu Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter de peus a Terra Una mirada al futur ecològic del planeta
Inscriu-t’hi

La bona notícia és que els pantans s'han recuperat una mica després del temporal de pluges i neu del dissabte, 9 de març, juntament amb les precipitacions de dies enrere. Els embassaments de les conques internes ja han superat el 15% de reserves d'aigua, xifra que no es veia des de mitjans de febrer. Un petit bàlsam que encara es mantindrà, perquè la pujada de temperatures està accelerant el desgel al Pirineu, on hi ha encara molta neu acumulada, amb cabals augmentats als rius que desemboquen directament als pantans.

Les pluges van deixar entre 30 i 60 l/m² a gran part de les conques internes en tot el seu recorregut, i fins i tot més localment. Una aigua extensa i molt ben caiguda que ha fet tornar a brollar amb ganes rius i rieres de tot el país amb una pujada clara dels cabals, que localment s'han multiplicat per trenta.

En aquest sentit, els embassaments de les conques internes del nord del país han notat l'efecte de les precipitacions recents. En la majoria dels pantans s'ha notat aquesta pujada lleu, que ha trencat mesos de tendència negativa constant. I aquest ascens de les reserves encara no ha tocat sostre, perquè l'aigua continua arribant als embassaments. Una tendència positiva que feia temps que no teníem. En canvi, els pantans del sud no han notat canvis perquè la pluja hi ha estat més escassa.

Dades dels embassaments

Al conjunt de les conques internes, s'ha passat del 14,41% de reserves abans del temporal a un 15,12% en pocs dies, i la xifra encara pujarà una mica més. Si ens fixem concretament en els pantans, el de Sau ha passat de l'1,1% abans dels últims episodis de pluges i nevades a superar el 3,3%, un nivell de principis de febrer. El de Susqueda poc es mou i es queda en un 20,8%, perquè gran part de l'aigua la recull de moment el de Sau.

A més, el pantà de Foix ha passat del 56,2% abans del temporal al 60%, el de la Llosa del Cavall del 15,9% al 16,2%, el de la Baells del 19,2% al 19,8%, el de Sant Ponç del 25,3% al 27,1% i el de Darnius-Boadella de l'11,2% a l'11,6%.

Una altra bona notícia que ens deixa l'important temporal és que aquestes precipitacions han estat en forma de neu de manera generalitzada a tot el Pirineu. Han caigut entre 30 i 50 centímetres de neu nova a les cotes altes, i localment s'ha assolit algun registre de 60 o 70 centímetres. Per tant, totes aquestes reserves de neu seran aigua cap als pantans quan es desfacin al llarg de les pròximes setmanes.

Evolució del nivell dels embassaments de les conques internes

Aquest gràfic és una mostra del nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya, per poder veure amb més detall els canvis de les últimes setmanes i mesos. Com es pot comprovar, les últimes pluges han frenat el descens i han fet pujar per primer cop els nivells de reserves després de molts mesos de descens. No obstant això, encara fan falta molts més temporals de pluges per capgirar la situació. A sota, teniu un enllaç per accedir a dades per embassaments, en aquest cas també dels de la conca de l'Ebre. En aquest enllaç inferior trobareu les dades per embassaments.

Evolució de la sequera
La línia vermella correspon a acumulacions diàries de pluja en una escala en què 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'

Aquest gràfic mostra l'evolució de conjunt de la sequera durant els últims dos anys, sobreposant les dades diàries del nivell dels embassaments de les conques internes de Catalunya i la pluja diària que ha caigut, fixant com a valor 100 el dia més plujós del temporal Gloria.

Pluja diària dels últims dotze mesos a Catalunya
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. 100 és el dia més plujós del temporal 'Gloria'

Aquest altre gràfic també és una ampliació del primer, però en aquest cas sobre com ha anat plovent dia a dia durant l'any. La tongada de pluges del març del 2024 ha estat la més important des de les tempestes del 15 de setembre del 2023 i les pluges del març del 2022. Durant el maig i juny no hi va haver cap temporal important, però va ploure gairebé cada dia en alguna comarca o altra.

Mapes per entendre com ha plogut
L’índex de precipitació estàndard (IPE) en mapes amb IPE 6 (sis mesos), IPE 12 (un any) i IPE 24 (dos anys).

Humitat excepcional

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

Sequera

Sequera forta

6 mesos

1 any

2 anys

Sequera extrema

Sequera excepcional

6 mesos

1 any

Humitat excepcional

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

Sequera

Sequera forta

2 anys

Sequera extrema

Sequera excepcional

Humitat excepcional

6 mesos

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

1 any

Sequera

Sequera forta

Sequera extrema

2 anys

Sequera excepcional

6 mesos

1 any

2 anys

Humitat excepcional

6 mesos

Humitat extrema

Humitat forta

Humitat

Normalitat

1 any

Sequera

Sequera forta

Sequera extrema

2 anys

Sequera excepcional

6 mesos

1 any

2 anys

Els mapes d'índex de precipitació estàndard que elabora mensualment el Servei Meteorològic de Catalunya indiquen per regions si ha plogut més o menys del que tocaria a partir de la data i tirant enrere sis mesos, un any o dos anys. Aporten una visió de mirada llarga per territoris sobre la sequera pluviomètrica. La situació ha millorat si es mira sis mesos enrere, però continua sent molt crítica si s'agafa més perspectiva. L'última actualització és de l'1 de febrer del 2024.

Dèficit o excés de precipitació a Catalunya per mesos
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Dades en l/m² o tant per cent segons la pestanya

Es fa més gros el forat de la sequera o n'estem sortint? En aquest gràfic, elaborat per l'ARA a partir de dades de 86 estacions del Meteocat, es pot observar per cada mes si ha plogut més o menys del que tocaria. Una barra vermella vol dir que al final del mes hem sumat dèficit de pluja i una de blava vol dir que ha plogut més del que tocaria i que, per tant, la sequera s'ha debilitat.

Les xifres en l/m² no són importants perquè només depenen del nombre d'estacions que es facin servir, però la comparació entre mesos sí que permet veure quins mesos solen aportar molta pluja i, per tant, el fet que hagin estat mesos secs ha fet acumular més dèficit de precipitació. Les dades del mes en curs es basen en la pluja que hauria de caure en tot el mes.

Precipitació acumulada respecte de la mitjana a Catalunya durant el 2024
A partir de dades de 140 estacions del Meteocat. Dades en l/m².

El 2023 va ser el pitjor any dels tres de sequera. Segons càlculs de l'ARA a partir de dades de 140 estacions del Meteocat i agafant com a referència el període 2009-2020, el 2023 es va tancar amb un dèficit de precipitació del 31% a Catalunya, una dada molt superior al 21% de l'any 2022 i al 15% del 2021. Cal aclarir que aquestes dades no coincidiran amb les oficials del Meteocat, que fa el càlcul amb un nombre d’estacions diferent i fent servir un període de referència molt més llarg.

A mitjans de novembre les reserves de les conques internes ja van baixar fins i tot per sota del nivell més baix del 1989, el mínim històric registrat. Cal recordar que recursos actuals com les dessalinitzadores i l'aigua regenerada no existien en aquell moment, cosa que posa de manifest que la gravetat d'aquesta sequera no té precedents.

El 2024 ha començat amb algunes tongades de pluja que, sense ser gran cosa, sí que han deixat bons registres a Ponent, on el gener va ser el mes amb més pluja des de la primavera passada. I la cirereta han estat les dues tongades de pluges generals i nevades al Pirineu de principis de març. Falten molts més episodis de precipitacions per remuntar de veritat, però tot és començar.

stats