Política 25/03/2017

Albiol vol que la seva presidència al PP serveixi per guanyar les eleccions

El 14è congrés dels populars catalans l'ha ratificat com a president del partit. Les esmenes dels afiliats que demanaven més mà dura per combatre el procés sobiranista s'han acabat retirant

Mireia Esteve
5 min
El futur president del PP català, Xavier García Albiol, juntament amb la presidenta popular sortint, Alícia Sánchez-Camacho

Hospitalet de LlobregatEl ja president del PP català, Xavier García Albiol, afronta aquesta nova etapa com un repte per aconseguir que els populars catalans guanyin les pròximes eleccions i evitin, així, que els independentistes "aprofundeixen en la divisió social". Albiol ha apel·lat a la seva feina a l'Ajuntament de Badalona com un exemple per aconseguir l'èxit del PP a escala nacional. Albiol ha estat escollit amb el 92,9% dels vots emesos pels compromissaris que hi han participat, un 73,2%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El procés sobiranista ha centrat el seu discurs polític, ja que Albiol ha explicat que espera que el PP català s'erigeixi en el referent dels catalans que "se senten catalans i espanyols", que estan "fins al capdamunt" del procés sobiranista i que volen defensar la "llibertat i la convivència" a Catalunya. Precisament, el president del PP català ha explicat que vol aglutinar els catalans que Convergència, ha dit, ha deixat "orfes".

"Quan els nostres nets ens preguntin on estàvem en el moment del procés sobiranista, els podrem dir que estàvem al lloc bo". Abans de pronunciar aquestes paraules, Albiol s'ha emocionat en donar les gràcies a tots els que han treballat al seu costat en aquests últims anys. De fet, el líder popular ha començat el seu discurs recordant com va entrar al partit i l'esforç que li havia costat fer-se un lloc a Badalona com a regidor i després com a alcalde. "Sé el que és pagar de la teva butxaca un cafè a un veí, perquè el partit no té ni un euro, per convèncer-lo que ens voti o s'afiliï al partit", ha dit.

Albiol ja ha anunciat part de l'equip que l'acompanyarà en aquesta nova etapa. Així, a part del secretari general, que ja es va saber ahir que serà Santi Rodríguez, formaran part del seu equip el regidor de l'Ajuntament de Cornellà, Dani Serrano; el subdelegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, o la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat.

A més, al capdavant de les diferents vicesecretaries que ha creat Albiol hi haurà l'exalcalde de Castelldefels, Manuel Reyes; el president dels populars a Barcelona, Alberto Villagrasa; l'exdiputat al Congrés Antonio Gallego, i els diputats al Parlament Esperança García i Juan Milián. Albiol també ha reservat un lloc per a la fins ara presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, que serà la coordinadora d'acció parlamentària.

El congrés que ha dit adeu a Sánchez-Camacho

Els populars catalans han encetat aquest dissabte el 14è congrés del PP català. El congrés que ha de posar punt final a la presidència d'Alícia Sánchez-Camacho i escollir Xavier García Albiol com a nou número u dels populars catalans. Sánchez-Camacho ha fet el seu últim discurs com a presidenta del PP català visiblement emocionada i amb molts agraïments. La presidenta sortint, però, no ha volgut deixar passar l'oportunitat per advertir a tots els catalans que no es deixin enganyar perquè "Espanya no ens roba" i ha posat deures a Albiol: "El PP ha de ser alternativa de govern".

Sánchez-Camacho s'ha afegit a la tesi que defensa Albiol: situar Catalunya en una etapa postprocés. Per això ha augurat una "derrota" de l'independentisme aquest any i ha apel·lat a la "majoria silenciosa" que està a favor de la "convivència" que sigui "participativa" per superar l'últim "desafiament" del procés sobiranista, el referèndum o unes eleccions, ha dit. El que sí que ha volgut deixar clar Sánchez-Camacho és que són el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'expresident Artur Mas els qui "han perdut", juntament amb "els que volen trencar i separar Catalunya d'Espanya".

La fins ara presidenta del PP català ha tancat un període de gairebé nou anys qualificant-lo com "la millor etapa" de la seva vida, així com l'etapa en què els populars catalans han aconseguit "els millors resultats" de la història. De totes maneres, ha explicat que, durant aquesta etapa, el partit ha passat moments complicats però que ara Albiol el troba en una "etapa de recuperació" que té l'enorme responsabilitat de tirar endavant. Precisament, el fins ara secretari general del partit, Jordi Cornet, ha verbalitzat alguns moments complicats que ha passat el partit. Així, ha assegurat que Sánchez-Camacho "ha patit molt" perquè "se l'ha perseguit i se li ha violat la intimitat amb micròfons", en referència al cas de les converses a La Camarga.

Sánchez-Camacho ha acabat la seva intervenció plorant. Un plor que ja ha començat amb la intervenció de la presidenta del congrés i també ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, que ha estat l'encarregada d'inaugurar el 14è congrés del PP català. Visiblement emocionada, ha donat les gràcies a Sánchez-Camacho i al secretari general sortint, Jordi Cornet. La vicesecretària d'estudis i programes del PP espanyol, Andrea Levy, també ha volgut agrair la feina de Camacho.

Montserrat ha estat l'encarregada d'obrir foc davant dels gairebé 1.100 compromissaris que han omplert l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet de Llobregat. Ho ha fet defensant la tesi dels populars d'aquestes últimes setmanes, és a dir, treballar per una Catalunya que superi el procés sobiranista. "El separatisme és el millor exemple del populisme", ha sentenciat. Per això ha fet servir els castellers com a exemple de la pinya que poden fer els catalans per fer néixer "una nova Catalunya" que "torni a liderar Espanya". Montserrat ha retret que la Generalitat hagi "tret diners de tots els catalans per alimentar el monstre de la Catalunya separatista". En la mateixa línia s'ha expressat Levy quan ha demanat l'ajuda de tots els assistents perquè els populars catalans ocupin l'espai del "centre polític" per treballar per "construir" i no "destruir", en referència al sobiranisme català.

Una tesi a la qual ha donat suport el primer líder del PP espanyol quan ha intervingut al congrés. El vicesecretari de l'àrea autonòmica i local, Javier Arenas, ha acusat els dirigents sobiranistes de ser els responsables de la "ruptura", ja que, segons ha dit, són ells els que "han creat el problema a Catalunya". I, en aquest sentit, ha tornat a posar la Constitució com a garant per mantenir la unitat d'Espanya. Precisament, ha criticat que la carta magna fos la que se saltés Mas i que ara hi "busqui empara". Arenas també ha advertit als sobiranistes que si el que busquen és una reacció "com els radicals", trobaran una defensa de la "llei i el diàleg".

Es retiren les esmenes que volien més mà dura contra el procés

El congrés també ha aprovat les dues ponències que s'havien presentat: la d'acció política i la de serveis a les persones. Totes dues pretenien tornar a construir ponts entre l'Estat i els catalans a través d'accions concretes en matèria d'infraestructures, per exemple. Les esmenes dels afiliats que volien anar més enllà i que reclamaven més contundència per lluitar contra el procés sobiranista, s'han acabat retirant i no s'han arribat a votar a la sessió plenària del congrés.

De fet, el responsable de la ponència de serveis a les persones, Santi Rodríguez, ha demanat "disculpes" als afiliats que havien presentat aquestes esmenes i ho ha justificat defensant que el PP català ja és el partit que lluita contra el sobiranisme a través d'un projecte polític que es dirigeix a satisfer les necessitats de les persones. El coordinador de la ponència d'acció política, José Luis Ayllón, encara ha estat més taxatiu: "Ja hem guanyat el procés".

Els populars han votat a favor de la solidaritat interterritorial i Rodríguez ha acusat els independentistes de "mentir" quan diuen que amb la independència "pujaran les pensions". A més, ha reivindicat la modificació de la llei electoral per fer que la llista més votada sigui la que governi i evitar perdre alcaldies per culpa "d'acords als despatxos", en referència a Badalona i Castelldefels, dues localitats on els populars van perdre l'alcaldia després d'un pacte entre els partits d'esquerres.

stats