POLÍTICA
Política 22/08/2013

Antoni Castellà: "Govern i partits hem de fer un pas enrere a la Via Catalana"

El secretari d'Universitats i membre d'Unió creu que l'executiu no ha de participar com a tal en la cadena humana i que el protagonisme ha de ser de la societat civil

Marc Toro
2 min

PradaEl secretari d'universitats i recerca de la Generalitat i dirigent d'Unió, Antoni Castellà, ha considerat aquest dijous que el Govern no ha de participar com a tal a la Via Catalana. Castellà, que ha participat en la clausura de la Universitat Catalana d'Estiu, ha considerat que Govern i partits han de "fer un pas enrere" i cedir el protagonisme de la cadena humana a la societat civil, que és qui ha organitzat l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El democristià ha coincidit, doncs, amb l'opinió expressada també aquest dijous per la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, que ha rebutjat la idea que l'executiu participi en l'acte multitudinari. "És lògic que hi ha una diferència entre el paper dels governs, els partits i la societat civil", ha continuat Castellà. Segons ha explicat, en el procés sobiranista Govern i partits han de treballar per fer possible una consulta, el Parlament ha de treballar per crear la llei de consultes de Catalunya i la societat civil ha de prendre el paper de "la manifestació i la reivindicació".

En aquest sentit, el secretari d'universitats s'ha mostrat a favor que els consellers o dirigents de partits "s'incorporin a la Via Catalana com a part de la societat", tal com ha assegurat que va passar a la manifestació independentista d'ara fa un any. Castellà ha assegurat que no sap si el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, s'unirà a l'acte, i ha insistit que "es tracta d'una decisió personal de cadascú".

El democristià ha acabat afirmant que "avui, ja podem dir que la cadena és un èxit" perquè –ha dit– "difícilment trobaríem que una mobilització en qualsevol país del món, en un temps molt previ tingués apuntades 300.000 persones amb un procés que no és espontani".

Fugir dels eslògans

Seguint amb el discurs d'Unió, i del mateix Govern, Castellà ha defensat que a la cadena i hagi "el màxim de gent i sensibilitats possibles". "Els eslògans no són el punt nuclear en el debat sobre la llibertat del país", ha afirmat, i ha seguit: "En podem dir 'estat propi' i de diverses maneres, però és la voluntat d'un poble d'exercir la plena sobirania. Hi ha una reivindicació global del país". El dirigent d'UDC s'ha mostrat convençut que més enllà del lema, l'Assemblea Nacional Catalana ha plantejat la Via amb una "voluntat absolutament inclusiva".

stats