HOMENATGE A MACIÀ
Política 25/12/2014

Mas defensa que el problema amb Catalunya que detecta el rei es resoldria exercint el dret a decidir

El president català celebra que el monarca es refereixi al repte territorial i insta a deixar clar que el debat sobre la independència està lligat a la recerca de la justícia social

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha participat aquest dimecres en l'acte en record de Francesc Macià en el 81è aniversari de la seva mort, des d'on ha valorat el discurs del rei. Així, el president català ha recordat que "fa dos anys, quan es van iniciar les mobilitzacions per la sobirania, el govern espanyol ho va menysprear i després se'n va riure", i ara "Catalunya ha de ser en el discurs de Nadal del rei", ja que "l'Estat té un problema i un repte amb Catalunya". "Reconèixer un problema és la primera condició per intentar-lo resoldre", ha afegit Mas, malgrat que "el respecte que molts cops es demana passa perquè el 'junts o no tan junts' es pugui decidir des de Catalunya, que no s'obligui ningú a viure com no ho vol fer". Per tant, ha assegurat, "quan s'entengui, com s'ha entès al Regne Unit, que la Catalunya d'avui té dret a decidir el seu futur hi haurà el respecte que cal entre nacions". En aquest sentit, el president ha asseverat que "estem decidits a seguir treballant per exercir aquest dret".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així mateix, Mas ha destacat que "el millor homenatge" que se li podia fer a Macià era posar unes urnes "per poder votar per una Catalunya lliure" com es va fer el 9-N. Així, s'ha mostrat "especialment orgullós d'haver ajudat, al costat de molts compatriotes i voluntaris, perquè el poble de Catalunya pogués expressar el seu vot", i que molts catalans votessin "a favor de la llibertat política del país".

Igualment, Mas ha recordat que "Macià va voler construir una Catalunya políticament lliure, però mai va dissociar-la d'una Catalunya econòmica pròspera i socialment justa, i ell hi afegia espiritualment gloriosa", i, per això, ha lamentat que "massa vegades hi ha tendència a separar el discurs nacional de la voluntat de fer una societat més justa", tot i que "les dues cares van unides". "La llibertat política de Catalunya és la millor aposta que es pot fer per la justícia social i la prosperitat econòmica, i per una Catalunya políticament ètica", ha conclòs.

stats