Política 19/12/2016

Esquerra amplia el lideratge i el PDECat seria cinquena força, segons una enquesta d''El Periódico'

Els republicans podrien arribar als 50 escons, el PSC en pujaria entre tres i cinc, C's en perdria vuit, CSQP en guanyaria entre quatre i cinc, i la CUP es quedaria en sis, segons el sondeig del GESOP

Ara
2 min
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, saluda la gent concentrada a la plaça Sant Jaume durant la signatura de la convocatòria de la consulta. / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEsquerra Republicana (ERC) guanyaria ara mateix les eleccions al Parlament de Catalunya, segons l'última enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP), que publica aquest dilluns 'El Periódico'. Segons el sondeig, l'independentisme manté la majoria al Parlament, tot i que el PDECat passaria a ser la cinquena força a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'enquesta dóna un màxim de 50 escons a Esquerra, mentre que el PDECat n'obtindria entre 15 i 17, i passaria a ser cinquena força. L'increment de vots dels republicans s'explica, segons el rotatiu, per la punxada de l'antiga Convergència i de la CUP, que perdria quatre diputats i se'n quedaria sis: segons el sondeig, sis de cada deu votants que van triar Junts pel Sí en les últimes eleccions del 27 de setembre del 2015 triarien ara la papereta d'ERC, igual que un de cada quatre votants cupaires.

Segons el sondeig, el principal partit a l'oposició actualment, Ciutadans, perdria representació, passaria dels 25 parlamentaris que té ara a un màxim de 18. En canvi, el PSC recuperaria presència i obtindria entre 19 i 21 escons. Catalunya Sí que Es Pot també augmentaria entre quatre i cinc escons, mentre que el PP mantindria la mateixa representació.

Puigdemont millora la nota de Mas

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, obté una nota de 5,6 i un grau de coneixement del 97%, només superat per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Per primera vegada en set anys, segons el rotatiu, són més els enquestats que fan una bona valoració del Govern que els que el puntuen negativament. El 51% dels sondejats consideren que Puigdemont ho està fent bé com a president, una valoració que supera amb escreix la del seu antecessor, Artur Mas, que va arribar a sumar un 56% d'opinions negatives el febrer del 2015.

La millor nota de l'enquesta se l'emporta el líder d'ERC, Oriol Junqueras, amb un 5,9 de valoració. A més de Puigdemont, també aproven el líder d'En Comú Podem (ECP) Xavier Domènech, l'alcaldessa barcelonina i el líder del PSC, Miquel Iceta. Per grau de coneixement, els més desconeguts pels enquestats són Lluís Rabell, portaveu de CSQP i la diputada de la CUP, Anna Gabriel.

La majoria vol que es posin les urnes

La publicació d'aquest dilluns és una continuació de l'enquesta avançada aquest diumenge pel rotatiu, que destacava que més de vuit de cada deu dels 800 entrevistats volen votar sobre la independència de Catalunya i gairebé la meitat voldria fer-ho en un referèndum unilateral, encara que no tingués el permís de l'Estat.

En cas que es produeixi aquest hipotètic referèndum, segons el sondeig, el 'sí' guanyaria amb gairebé un 49% dels vots, mentre que un 40,3% dels enquestats votarien en contra de la independència.

stats