POLÍTICA
Política 28/01/2014

La Patronal Foment del Treball reclama a Montoro que no liquidi les balances fiscals

Exigeix "màxima transparència al voltant de les balances fiscals" i avisa que resoldre el dèficit d'inversió de l'Estat a Catalunya "és estratègic, per assegurar la competitivitat de l'economia catalana

M. Colomer
2 min
El president de la patronal Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, durant una entrevista amb l'ACN

BarcelonaLa substitució de les balances fiscals pel que el ministre d'Hisenda va batejar com els "comptes públics regionalitzats" no ha agradat a l'empresariat català. La patronat Foment del Treball ha exigit aquest dimarts al govern espanyol "màxima transparència al voltant de les balances fiscals" pels mètodes acadèmicament homologats, al marge de si vol crear un nou càlcul diferent que oculti els fluxos fiscals entre territoris. Per això, ha reclamat explícitament que publiqui les balances territorialitzades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Resoldre el dèficit d'inversió pública a Catalunya, acumulat any rere any, i l'insuficient finançament de la Generalitat de Catalunya per atendre els serveis que ha de prestar com administració autonòmica és estratègic, per assegurar la competitivitat de l'economia catalana", adverteix Foment en un comunicat emès aquest dimarts. Per això Foment del Treball "considera oportú mantenir el càlcul de les balances fiscals d'acord amb la metodologia tradicional comunament emprada".

El nou mètode, complementari, no substitutiu

La patronal catalana afegeix que la publicació del nou càlcul, els anomenats "comptes públics regionalitzats", no pot ser "un inconvenient per mantenir i enriquir la informació que aporten els sistemes de càlcul tradicionals, i més quan des de la societat es reclama transparència i rigor". "Foment del Treball considera que tots aquests sistemes de càlcul –balances fiscals per criteri de caixa i/o per benefici (neutralitzats) i els comptes regionalitzats– són vàlids i reconeguts i, per tant, poden conviure amb l'objectiu de donar més llum i més dades, amb la vocació d'ajudar a prendre decisions fonamentades en dades objectives", clou el comunicat.

El dèficit fiscal de Catalunya oscil·la entre els 11.000 i els 16.000 milions anuals en funció de quin mètode de càlcul s'apliqui. No és una anècdota que Foment demani les balances "neutralitzades", perquè si no s'aplica aquesta neutralització en el càlcul, com fan els estudis de la FAES de José María Aznar o la Convivencia Cívica Catalana de Francisco Caja, Catalunya fins i tot arriba a sortir com a comunitat receptora de solidaritat i no emissora. Destacats experts en la matèria alerten que aquest és un càlcul esbiaixat i en qüestionen el rigor, com va fer Xavier Sala i Martin en un article a l'ARA, entre altres integrants el Col·lectiu Willson.

stats