Política 02/01/2014

Iceta: "El federalisme arribarà abans que la independència, no és una ingenuïtat"

El dirigent del PSC considera que la proposta dels socialistes catalans és "molt més sensata i beneficiosa" per a Catalunya

Efe
2 min
Pere Navarro i Miquel Iceta han deixat clar que el 16 de gener el PSC pensa votar en contra de demanar la consulta al Congrés través del 150.2 de la Constitució.

BarcelonaEl president de la Fundació Rafael Campalans i diputat del PSC al Parlament, Miquel Iceta, creu que "el federalisme arribarà bastant abans que la independència" i que això "no és una ingenuïtat", ja que la reforma federal "és molt més sensata i beneficiosa" per a Catalunya i per a Espanya que un procés de secessió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, ha qualificat aquest dijous de "naïf" el plantejament del PSC de proposar una reforma federal de la Constitució en un context d'"involució en drets democràtics impulsat pel govern del PP, de desmantellament dels principis de la transició i de recentralització".

"Quan CDC diu que la nostra proposta és ingènua, se m'ocorreria dir-li allò de 'doncs mira que la teva...', perquè realment la independència no em sembla més senzilla que el federalisme en el context polític espanyol actual", ha opinat Iceta. "En canvi –ha afegit l'actual president de la Fundació Rafael Campalans, el laboratori d'idees del PSC–, crec que la independència seria un perjudici per a Catalunya i Espanya, i per això desitjo que no s'obri camí. El temps donarà o eliminarà raons".

El diputat socialista ha rebutjat "a inicis d'any usar paraules molt gruixudes" per contestar a CDC, i ha insistit que la seva intenció en realitat no és entrar en "batalles d'ingenuïtat, sobre si és més fàcil el federalisme que la independència". "La veritat és que això no ho sé –ha ironitzat–. Però si el que vol dir Rull és que amb una majoria absoluta del PP és molt difícil qualsevol plantejament de reforma profunda, ja sigui el federalisme o la independència, en això he de donar-li la raó, té tota la raó".

En tot cas, li ha recordat que CiU va ser "l'única que ha estat capaç de pactar amb un PP amb majoria absoluta, quan va votar la investidura de José María Aznar" com a president del govern espanyol. "Nosaltres ja som conscients que amb una majoria absoluta del PP no hi ha gaire a fer en aquest terreny. Però som demòcrates i hem d'acceptar la voluntat dels ciutadans espanyols en les últimes eleccions generals", ha recalcat.

Però Iceta, un dels dirigents de més confiança del líder del PSC, Pere Navarro, i que aquest mes es reincorporarà a les executives de PSC i PSOE, ha subratllat que els socialistes han de "treballar en aquest escenari i esperar que un de més propici permeti impulsar la línia que nosaltres entenem que és la millor", la d'una reforma constitucional com a solució a l'encaix de Catalunya a l'Estat.

stats