Política 01/03/2017

Maza nega una "gran purga" a la fiscalia i actuar al dictat del PP: "A mi no m'han imposat res"

El fiscal general de l'Estat, "indignat" per la informació als mitjans sobre la fiscalia: "Porto mossegant-me la llengua molts dies"

Mariona Ferrer I Fornells
3 min

MadridEl fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha comparegut aquest dimecres d'urgència a la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats per explicar tant les ingerències al ministeri públic com les últimes purgues en benefici del PP. Ho ha fet a petició de tota l'oposició, després que fa dues setmanes sortís a la llum que va obligar la fiscalia de Múrcia a canviar de criteri perquè no s'imputés al president de la Regió en el cas Púnica. Una setmana després Maza ordenava el relleu massiu d'una trentena de fiscals, entre ells el fiscal en cap de Múrcia que acabava d'imputar el president de la comunitat -del PP- en un altre cas de corrupció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb ironia i un discurs molt àcid, Maza s'ha presentat com a víctima d'una conspiració dels mitjans de comunicació i de l'oposició en contra de la seva figura. Ha criticat durament les notícies que han sorgit les últimes dues setmanes, creu que són de "baixa qualitat" i "immadures", i que li han generat "indignació" i "estupefacció". En aquest sentit ha negat una "gran purga" a la Fiscalia amb els nous nomenaments i d'actuar al dictat del govern del PP. "A mi no m'han imposat res i espero que mai ho facin, sinó tornaré a la meva antiga posició", ha conclòs, després d'admetre que porta "mossegant-se la llengua molt dies". "Demà la premsa dirà el que vulgui", ha afegit carregant contra els mitjans de comunicació durant el torn de rèplica.

Maza ha defensat que ell, per llei, té l'última paraula en els casos de corrupció de polítics d'alt nivell com a fiscal general de l'Estat perquè en l'òrgan prima el principi d'unitat i dependència jeràrquica. "El fiscal general de l'Estat no pot renunciar a aquesta funció perquè seria l'abandó de les seves funcions", ha al·legat durant la seva primera intervenció en la comissió, en què s'ha limitat a llegir tota l'estona un discurs prèviament preparat.

Per defensar-se, Maza s'ha remuntat a una ordre del 2005, en què s'estableix l'obligació de tots els fiscals de "posar en coneixement" del fiscal general de l'Estat "qualsevol investigació d'una persona aforada per fets de transcendència". En aquest sentit, ha apuntat que la seva posició "no sempre ha de ser coincidint amb el fiscal en concret" i que quan hi ha "discrepàncies" prima el seu parer seguint els principis d'unitat i dependència jeràrquica del ministeri públic. Seria la forma d'emparar-se en la legalitat en les ingerències per evitar la imputació del president de Múrcia. En tot moment, ha recordat que estava aplicant lleis que en el seu moment va aprovar el PSOE. És a dir, ha intentat deixar entendre que no està fent res més que en el seu moment ja va fer l'exfiscal general de l'Estat Cándido Pumpidó.

El fiscal general de l'Estat ha presumit també de "neutralitat" i "imparcialitat" i ha assegurat que totes les dades "objectives" que ha donat durant la seva compareixença fan que sigui "inqüestionable" la seva independència. És més, de la mateixa manera que fa fer el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha reclamat als fiscals que no acaten les decisions des de dalt que "informin raonablement" a l'òrgan competent.

El PP surt en defensa de Maza

L'oposició en ple, però, ha posat en dubte els seus nomenaments. La diputada popular María Jesús Moro, ha sortit en defensa de Maza i ha carregat contra el que considera un intent del PSOE de "judicialitzar la vida diària" de la gent "airejant mentides i ingerències" i crear una "guerra de guerrilles" entre diferents associacions de fiscals. La més crítica amb els relleus ha estat l'Associació Progressista de Fiscals (UPF), que ha demanat la dimissió de Maza. La diputada popular ha dit que aquesta associació està "sobrerepresentada" en el ministeri públic. "Han traspassat els límits de la 'pataleta' per entrar en els de la irresponsabilitat", ha criticat a l'oposició.

La purga va generar una tempesta política i jurídica a Madrid. Diferents col·lectius de fiscals han denunciat les ingerències del nou fiscal de l'Estat. Aquesta setmana 'El Mundo' publicava que l'anterior fiscal de l'Estat, Consuelo Madrigal, va ser rellevada perquè no acceptava les ingerències del govern de Mariano Rajoy per col·locar a Manuel Moix, molt pròxim al PP, com a fiscal en cap Anticorrupció. És a dir, per situar un home de confiança en l'ens que investiga els casos de corrupció al partit.

stats