Política 28/12/2012

L'Audiència Nacional rebutja investigar dues denúncies contra l'entorn de CiU, i la Fiscalia Anticorrupció no ho accepta

El magistrat Pablo Ruz considera que no és competent per investigar els fets denunciats per Javier de la Rosa i l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, i envia el cas al jutjat ordinari. El fiscal anuncia que presentarà un recurs contra aquesta resolució

Efe
3 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha rebutjat investigar els suposats comptes a l'estranger de dirigents de CiU i de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, i ha enviat tota la documentació que li va remetre la policia sobre aquests fets a un jutjat de Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria, Ruz declara que, d'acord amb el criteri de la fiscalia, no és competent per investigar les dues denúncies que l'exempresari Javier De la Rosa, que afirma que ha rebut amenaces per saber dades sobre aquests comptes, i l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez Martín, van presentar davant la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la policia espanyola (UDEF) a principis de desembre.

Sobre la primera denúncia, el magistrat recorda que De la Rosa va interposar una primera denúncia per amenaces i coaccions el 29 de novembre, a la qual després va seguir una ampliació en què es limitava a assenyalar que s'havien mantingut en el temps. Tanmateix, l'empresari es va "negar identificar les persones" que l'han pogut amenaçar. 

Ruz entén que els fets denunciats per De la Rosa podrien ser qualificats de delicte o falta d'amenaces o de coaccions, que en tot cas no són competència de l'Audiència Nacional, per la qual cosa reenvia tota la documentació al jutjat d'instrucció número 43 de Madrid, on eren abans que la UDEF presentés a l'Audiència Nacional els seus informes.



Al mateix jutjat també hi envia la denúncia d'Álvarez Martín, a la qual, en contra del criteri de la Fiscalia Anticorrupció, rebutja citar a declarar, i recalca que les dades exposades per la dona davant la UDEF són "manifestament insuficients i inconcretes per iniciar una mínima investigació criminal".

Segons el jutge, Álvarez Martín relata, de manera "genèrica i indeterminada, presumptes maltractaments físics i psicològics" que atribueix al fill de l'expresident, que també situa en diversos viatges fets entre el 2006 i el 2008 a Andorra, Londres, Mèxic i l'Argentina.

Dels viatges a Andorra, "només aporta com a dada que en un d'aquests desplaçaments portava una motxilla amb una gran quantitat en bitllets de 500 euros, tot i que no se'n sabia l'origen ni la destinació". Álvarez Martín afegeix que aquest viatge va continuar després fins a Madrid, "d'on els diners no tornaven mai".


Sobre els viatges a Mèxic, la denunciant només parla "d'inversions en la construcció d'un hotel, negocis de gestió de casinos i construcció" i n'esmenta els socis, dels quals no aporta més dades.

 A més, l'exdona de Pujol Ferrusola es refereix a una reunió a Londres en què ella mateixa va participar com a possible inversora d'una empresa de telecomunicacions que finalment no es va dur a terme, i afegeix que va assistir-hi una persona que no identifica però sobre la qual assegura que Pujol li va dir que es dedicava a blanquejar diners a les Illes del Canal i que "portava molts negocis de la família".



Finalment, també esmenta que Pujol va viatjar a l'Argentina el 2008 per fer inversions a Puerto del Rosario.

"Atès que aquesta denúncia no apareix acompanyada de cap informe de la unitat policial actuant, que tampoc ha practicat cap gestió per verificar els extrems denunciats", el magistrat considera que l'Audiència Nacional tampoc és la competent per investigar aquests fets.



Prèviament, Ruz ja havia rebutjat, per falta de competència, una querella de l'advocat Joaquín Yvancos i una denúncia del sindicat ultradretà Manos Limpias relacionades amb suposats comptes a l'estranger de diversos dirigents de CiU.

 En el primer cas, Yvancos es va querellar contra el president de la Generalitat, Artur Mas, el seu antecessor, Jordi Pujol, i la dona d'aquest, Marta Ferrusola, els fills de tots dos, Oriol i Jordi, l'empresari Carlos Riva i el conseller d'Interior, Felip Puig.

Mentrestant, Manos Limpias va denunciar la família Pujol per presumptes delictes contra la hisenda pública, blanqueig de capitals, negociacions prohibides a autoritats i funcionaris, i tràfic d'influències.

La decisió de Ruz ja ha estat rebutjada per la Fiscalia Anticorrupció, que ha anunciat que presentarà un recurs contra aquesta resolució davant del mateix jutge que, almenys, cridi a declarar l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola.

stats