Política 10/01/2014

Lucena descarta que es torni a trencar la disciplina de vot al PSC al ple del dia 16

El portaveu dels socialistes creu que hi ha un "soroll artificial" dins del partit i referma que l'abstenció "no està en discussió"

Acn
3 min
Maurici Lucena, aquest dimarts / ACN

BarcelonaEl portaveu del PSC al Parlament, Maurici Lucena, considera que al PSC hi ha un "soroll artificial" respecte de la votació del pròxim 16 de gener sobre la petició al Congrés de la transferència de la competència per celebrar la consulta. En una entrevista a La Xarxa, Lucena ha explicat que durant les vacances de Nadal ha parlat amb "tots els diputats" i ha mantingut "converses molt variades amb moltes persones variades" del partit. Com a resultat d'aquestes converses, Lucena ha assegurat que no li passa pel cap que algun diputat s'estigui planejant trencar la disciplina de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Lucena ha refermat que l'abstenció "no està en discussió" i ha defensat el vot en contra. "A mi no em passa pel cap després de les converses que he mantingut durant les vacances de Nadal i després del pronunciament tan contundent del Consell Nacional que cap diputat s'estigui plantejant fer una cosa diferent", ha afirmat Lucena després que membres dels sectors d'Agrupament Socialista i Avancem hagin manifestat que són partidaris d'una abstenció en la votació de la setmana que ve al Parlament.

Lucena ha recordat que del Consell Nacional extraordinari que va celebrar el partit en va sortir una resolució "diàfana" i que, per tant, "no està en discussió" el sentit del vot del partit respecte d'aquesta qüestió. "Votarem en contra perquè és un mal servei a Catalunya", ha argumentat el portaveu del PSC a la cambra catalana, per després afegir que en cap cas es pot traduir en una abstenció un text que diu que el PSC s'hi oposarà si no hi ha un acord previ amb l'Estat.

El portaveu dels socialistes veu en tot plegat una "controvèrsia més artificial que real" i assegura que ha estat alimentada pels adversaris polítics que volen que es parli del PSC i no del previsible rebuig del govern espanyol a la petició de la transferència de la competència en referèndums.

Lucena també s'ha mostrat molt crític amb el paper del president de la Generalitat, Artur Mas, i li ha retret manca de coratge per no anar personalment al Congrés a defensar la petició. Lucena ho veu com una prova més que la cambra baixa rebutjarà la proposta. I en aquest sentit, ha lamentat que la política catalana tingui elements que "voregen la comèdia italiana", perquè, segons ells, molts polítics catalans admeten en privat que no se celebrarà la consulta.

Cens legal per a la consulta

D'altra banda, el portaveu del PSC al Parlament s'ha mostrat convençut que el Govern només demanarà el cens als ajuntaments en cas que hi hagi garanties que es podrà celebrar la consulta en un marc de legalitat. Per aquest motiu, ha qualificat de "debat estèril" el fet de preguntar què faran els ajuntaments socialistes en cas que se'ls demani les dades fora del marc legal.

A més, s'ha dirigit directament a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, que va posar sobre la taula aquesta qüestió en una entrevista a l'ACN i va demanar als ajuntaments dels socialistes catalans que boicotegin el cens. Per Lucena, els populars catalans en lloc "d'augmentar el soroll" parlant dels ajuntaments del PSC i replicant a declaracions del conseller de la Presidència, Francesc Homs, han de dedicar la seva energia que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, canviï la seva posició.

Finalment, Lucena s'ha mostrat convençut que Catalunya acabarà celebrant una consulta en un termini d'entre 2 i 4 anys. "No tinc cap dubte que es farà, caurà pel seu propi pes, però hem de tenir el coratge i la paciència de fer-la quan es pugui", ha defensat.

stats